Medicína

Hepatitida typu A


Kategorie: Očkování 
13.červenec 2000
Očkování proti virové hepatitidě (zánětu jater) typu A i typu B, které je úspěchem vědeckých poznatků a dovedností 90. let 20. století, dalo účinnou zbraň, jak předcházet nebo zabránit vysoce infekčním a nebezpečným onemocněním jater.

Tento boj není dosud u konce, protože existují další žloutenkové viry typu C, D atd., které pro člověka představují skryté záněty jater a které většinou končí velmi vážnými komplikacemi.

Co je hepatitida typu A
Viry hepatitity typu A, které zapříčiňují infekční žloutenku typu A, se šíří fekálně orální cestou (požitím potravy znečištěnýma rukama, např. neumytím po použití toalety), nejčastěji v prostředí, kde může dojít ke zhoršeníhygienických podmínek (např. v dětském kolektivu, v sociálně narušených rodinách apod.). Často k nákaze dochází pozřením potravin infikovaných tímto virem.

Jak se nákaza projevuje
Nákaza hepatitidou typu A probíhá u dětí často skrytě bez příznaků, zatímco u dospělých osob se projevuje subjektivními potížemi. Inkubační doba virové hepatitidy typu A bývá 15 až 45 dní. Virus se začne vylučovat stolicí 14 dní před prvními příznaky. Ke konci inkubační doby jsou pozorovány únava, zvýšená teplota, nechutenství, nevolnost a zvracení. Virus napadá jaterní buňky, které poškozuje, a tím dochází ke zvýšení hladiny žlučových barviv. Moč je tmavá a stolice světlejší. Hodnoty některých parametrů jaterních testů bývají zvýšené. Virová hepatitida typu A, bez komplikací, trvá obvykle 3 týdny až měsíc a končí úplným uzdravením. Tato nákaza nezpůsobuje chronické infekce. Jen velmi výjimečně může dojít k úplnému selhání funkce jater, které vede k úmrtí pacienta.

Očkování
Očkování se provádí podáním jediné dávky vakcíny, která obsahuje inaktivované viry hepatitidy typu A. Vakcína se podává nitrosvalově nebo podkožně. Do jednoho měsíce po očkování se vytvoří dostatečná ochrana vůči tomuto infekčnímu onemocnění. V posledních letech byly zavedeny i kombinované vakcíny určené k očkování proti virové hepatitidě A i B současně.

Přeočkování se doporučuje provádět po 6 až 12 měsících po základním očkování. Tím je dosažena dlouhodobá ochrana, která přetrvává minimálně po dobu 5 až 10 let.

Očkování proti virové hepatitidě typu A se doporučuje zejména osobám, které jsou nebo budou vystaveny zvýšenému riziku této nákazy. Jsou to např. osoby cestující do oblastí s vysokým výskytem virové hepatitidy typu A (Afrika, Asie, Středomoří, Střední východ, Střední a Jižní Amerika); osoby, které bývají vystaveny vysokému riziku přenosu tohoto virového onemocnění, jako zdravotnický personál, personál dětských zařízení, osoby pracující v potravinářství, personál vodního odpadového hospodářství apod.; rizikové skupiny jako jsou homosexuálové, narkomani, promiskuitní osoby, pacienti psychiatrických léčeben, hemofilici, žáci zvláštních škol apod.

Očkování proti virové hepatitidě typu A je velmi bezpečné a jen ojediněle dochází k mírným lokálním reakcím jako jsou zarudnutí, otok, vyrážka a bolest v místě vpichu, které přetrvávají krátkou dobu.

Autor: RNDr. Marek Petráš