Léky a lidé

K čemu je dobré brát léky pravidelně


Kategorie: Léky a lidé 
10.leden 2000
V dnešním civilizovaném světě se stěží najde člověk, který by v životě nepozřel nějaký lék. Kvůli pokroku farmakoterapie se už množství léků počítá na tisíce. Přes tyto pokroky (nebo právě pro ně) ne vždy užíváme léky tak, aby jejich účinek byl optimální.

Lékař nám naordinuje nějaký lék třeba “třikrát denně”, lékárník pak na krabičku připíše cifry 1-1-1. U antibiotik se obvykle zdůrazní, že v případě tří denních dávek musí pacient užívat tablety po osmi hodinách. U jiných léků se spokojíme s údajem ráno, v poledne a večer. Užívání třikrát, nebo dokonce čtyřikrát denně je pro pacienta nejobtížnější – snadno se zapomíná. Užívání dvakrát nebo jednou denně by nemělo činit potíže, ale i v těchto případech je třeba brát léky pravidelně: tedy po 12, respektive po 24 hodinách.

Proč některý lék stačí brát jednou denně a jiný se musí užívat třikrát nebo čtyřikrát za den? Důvod je prostý: každý lék se z těla vylučuje určitou rychlostí, jinak řečeno zdrží se v těle určitý čas. Po této době se z organismu zcela vyloučí.

I léčiva mají poločas

Aby lék účinkoval, musí ho být v těle určité množství – odborně řečeno, v krvi a v příslušných tkáních musí být dostatečné, terapeutické koncentrace léčiva (váhové množství léčiva v jednom litru krve nebo v jednom kilogramu tkáně v daném čase). Je přirozené, že rozhodující jsou koncentrace v tzv. cílových orgánech, tedy v místech, kde má léčivo působit. Léčiva totiž nejsou v těle rozložena rovnoměrně, v některých tkáních jsou koncentrace vyšší, v jiných nižší. Protože se léčivo – léčivem se rozumí účinná látka, kdežto lék je léková forma (např. tableta) – z těla soustavně odstraňuje, je třeba ho pravidelně doplňovat; léčivé přípravky s krátkým poločasem musíme užívat častěji, třeba třikrát nebo čtyřikrát denně.

Termín poločas má obdobný význam jako poločas radioaktivních prvků; vzpomeňme si na hodiny chemie. Je to doba, za kterou klesne koncentrace léčiva v krvi na polovinu. V případě léčiv (farmak) hovoříme o biologickém nebo eliminačním poločasu. Termíny radioaktivní a biologický poločas jsou si významově nejbližší v případě, kdy všechno léčivo je v játrech za určitou dobu rozloženo na látku neúčinnou. Jindy je léčivo eliminováno tak, že je na ně pomocí enzymů navázána další struktura, a léčivo tak přestává být účinné. Metabolity léčiva, vzniklé rozštěpením farmaka nebo navázáním další struktury, jsou vylučována zpravidla ledvinami. Některá léčiva jsou naproti tomu vylučována ledvinami v nezměněné formě.

U osob, u nichž je funkce ledvin nebo jater snížena, je léčivo eliminováno pomaleji, jeho poločas je delší, a proto se dávkování některých léků musí snížit. Lék se buď užívá v delších časových intervalech, nebo intervaly zůstávají stejné jako u osob s normálně fungujícími ledvinami a játry, ale dávky jsou nižší.

Co když zapomeneme?

Když užíváme léky optimálně po osmi hodinách, vytvoří se po určité době užívání tzv. ustálený stav, kdy hladiny v krvi a v ostatních stáních dosahují stejného maxima, před podáním další dávky dosahují stejného maxima a během dávkovacího intervalu se určitou (stejnou) dobu pohybují v terapeutických hodnotách. Pokud však zapomeneme vzít poslední dávku a chceme to “dohnat” zdvojnásobením příští dávky, je terapeutická hodnota po podání dvojnásobní dávky vyšší. Maximální hladina je dvojnásobná, trvá rovněž delší dobu, ale podstatně se prodlouží i doba, kdy byly hladiny léčiva před užitím této dvojnásobné dávky nižší než terapeutické.

Také si můžeme říci: “Já bych to zapomněl brát, radši si ráno vezmu všechno najednou.” Pak je maximální koncentrace sice trojnásobně vyšší, terapeutická koncentrace přetrvává delší dobu, jenže podstatně delší je i doba, kdy jsou hladiny subterapeutické - zjednodušeně řečeno, kdy se neléčíme. Může nastat i situace, kdy na jednu dávku zapomeneme a vynecháme ji. Je jasné, že po dlouhý čas je množství léčiva v těle pod terapeutickou hodnotou a léčba není dostatečná.

Hazard se zdravím, někdy i se životem

Dokážete si jistě představit, jak rozkolísané jsou hladiny léčiva, když lék užíváme sice třikrát denně, ale v různých časových intervalech. A to se nezmiňujeme o tom, jak by to vypadalo při kombinaci různých časových intervalů s různě vynechanými nebo zas zdvojnásobenými dávkami.

Pravidelné podávání optimálních dávek léků hraje mimořádnou roli u léčiv s tzv. úzkým terapeutickým rozmezím. Aby tato farmaka účinkovala, musí nejen dosáhnout v těle účinných koncentrací – což platí obecně o všech léčivech -, ale na rozdíl od ostatních nesmějí jejich hladiny překročit určitou mez, jinak by mohly vyvolat nežádoucí účinky, které by v extrémních případech mohly skončit vážným poškozením nemocného, výjimečně až smrtí. Na druhé straně, jsou-li dávky nízké a hladiny léčiva jsou subterapeutické, nemocný není léčen, což má rovněž neblahé účinky. Řeč je třeba o teofylinu při léčbě astmatu, léků proti epilepsii a psychoaktivních léků, které se většinou užívají dlouhodobě nebo trvale, a podobně.

Řádné užívání léků přináší užitek v první řadě nemocnému: léčby je účinnější, může být kratší, pacient se cítí lépe a dříve se uzdraví.

Autor: RNDr. Josef Morávek