Medicína

Mohou si lidé, kteří mají problém s drogami, navzájem pomáhat?


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
První terapeutická komunita vznikla za druhé světové války ve Velké Británii. Vznikla tak trochu z nouze. Velký počet nemocných s válečnými neurózami nebylo možné léčit tradičními metodami. Tak vznikl systém, kde si nemocní pomáhali navzájem.

Terapeutická komunita
Terapeutický klub
Laický terapeut
Dobrá parta

Terapeutická komunita - léčebné společenství
Terapeutické komunity prokázaly užitečnost a účinnost i u jiných nemocí a problémů včetně závislosti na drogách. Podíl léčících se lidí na řízení a chodu terapeutické komunity je větší než v tradičních zařízeních. To platí zejména pro ty, kdo jsou v komunitě déle a osvědčili se. V komunitách bývá lepší i možnost vzájemné komunikace. Dobře pracující léčebné společenství je místem, kde si lidé navzájem poskytují oporu a navzájem se učí překonávat problémy.

S terapeutickým komunitami máme při léčbě závislostí zkušenosti již od roku 1984 a byli jedni z prvních, kteří tento princip u nás při léčení závislostí využívali.

Terapeutický klub
Většina takových klubů pracuje při zdravotních zařízeních. I zde je hlavní myšlenkou vzájemná pomoc a spolupráce. Lidé, kteří dokázali s braním drog skončit, vzbuzují v nováčcích naději a nabízejí jim svůj příklad i svoji zkušenost. Tím se zároveň sami utvrzují ve zdravém způsobu života. Měli jsme možnost účastnit se mnoha setkání terapeutických klubů a přesvědčili jsme se o účinnosti této léčby.

Laický terapeut
V některých zejména amerických léčebných zařízeních tvoří část nebo dokonce většinu zaměstnanců lidé, kteří překonali problém s drogami. Zkušenost s překonáváním závislosti má velkou hodnotu, zvláště když se ještě doplní odborným vzděláním. Laický terapeut by měl spolupracovat s dalšími lidmi – např. s nějakou organizací nebo se zdravotnickým zařízením. Taková pomoc je kvalitnější a laický terapeut tak sníží riziko komplikací a vlastní recidivy.

Dobrá parta
Jeden mnoho let abstinující člověk závislý na alkoholu kdysi řekl: “S jednou partou jsem si problémy s chlastem zavinil, s druhou partou jsem se z nich dostával.” To se dá vztáhnou i na závislost na drogách. Anonymní narkomané, terapeutická komunita nebo terapeutický klub, společenství duchovních lidí, ale i rodina mohou být právě takové dobré party, se kterými člověk může lépe překonat drogový problém.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.