Medicína

Rodiče, kteří mají problém s drogou, a jejich děti


Kategorie: Jak přestat fetovat - drogy 
15.únor 1999
V této kapitole budeme uvažovat o dětech v rodinách, kde mají rodiče problémy s drogou.

Tři příběhy
Pozor na otravu
Děti jako záchrana

Remcal: “To, jestli člověk bere drogy nebo ne, je čistě jeho věc.”
Odpověď: Ano, je to jeho věc, ale je to také věc rodičů, partnera, zaměstnavatele, přátel a také dětí. Život všech těchto lidí a často i mnoha dalších problém s drogami ovlivní.

Tři příběhy
Marek drogy nebral. Zamiloval se ale do cizinky, která byla na pervitinu. Byl přesvědčen o tom, že díky jeho lásce s drogami přestane. Na čas skutečně přestala a v tomto období otěhotněla. Jenže krátce po porodu se k drogám vrátila a zmizela neznámo kam. Dítě zůstalo Markovi a vychovává ho se svojí matkou.

Květa nebyla co se drog týče žádná začátečnice. Její dvě děti se dostaly v době, kdy byla na drogách do dětského domova., Hlavní důvod toho, proč se u nás léčila, byl získat děti zpátky. Její léčba nebyla snadná ani pro ni ani pro nás. Nakonec ale uspěla a po nervy drásajícím soudním řízení děti dostala zpátky.

Jirka své dítě ani nezná. Když se ukázalo, že je na drogách, jeho vztah se rozpadl. Dítě vychovává bývalá přítelkyně a její rodiče. Jirka na ně má zlost, že s ním přerušili styky. Mám pro něj pochopení. Ale mohlo to dopadnou ještě hůř. Matka dítěte a její rodiče ho mohli udat pro neplacení výživného. Až se dá do pořádku, bude schopen na dítě přispívat a možná se i najde i cesta, jak se podílet na jeho výchově.

Pozor na otravu
Dávka drogy (i metadonu), kterou dospělý snese, může dítě zabít. V domácnosti, kde jsou děti, by neměly být drogy.

Remcal: “To by tam nesměl být ani alkohol.”
Odpověď: Souhlasím. Rozhodně by tam neměla být nezamčená např. láhev s destilátem. I alkohol může způsobit u dětí těžké nebo smrtelné otravy.

Děti jako záchrana
S tímto nápadem za mnou přišla jedna maminka. Její syn založí rodinou, bude se o ni starat a tak bude zachráněn. Přeji jejímu synovi rodinu a jí vnoučata. Jenže je třeba zvolit správné pořadí. Nejdřív musí překonat závislost a teprve pak zakládat rodinu. Pokračující braní by totiž přineslo mimo jiné následující rizika:

  • Vězení. Např. neplacení výživného je trestný čin. I zanedbávání dítěte je spojeno s rizikem trestního stíhání.
  • Pod vlivem drogy může i jinak hodný a laskavý člověk dítěti ublížit.
  • Riziko otravy u dítěte.
  • Dítě, které vyrůstá v rodině, kde je nevyřešený problém s drogami, trpí. Je více ohroženo závislostí na alkoholu, drogách a duševními i tělesnými nemocemi.
  • Pokud by se jednalo o ženu, která by v těhotenství brala drogy, mohlo by se jí narodit dítě s vrozenou vadou nebo dítě jinak znevýhodněné.
  • Děti potřebují ke zdravému vývoji předvídatelné prostředí. Takové prostředí se v rodině, kde je nevyřešený problém s drogami (i alkoholem), prakticky nedá zajistit. V případě recidivy, kterou člověk rychle zastaví, mohou sice vypomoci prarodiče. Ale spoléhat na babičku a dědečka natrvalo by nebylo zodpovědné.

Naiva: “Když už si žena v těhotenství vzala nějaké drogy, má cenu s tím přestávat?”
Odpověď: Vaše otázka není tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát. Jestliže těhotná žena přestane kouřit tabák nebo marihuanu, pít alkoholu nebo přestane brát pervitin, určitě tím prospěje sobě i dítěti. Trochu složitější situace je u těhotné ženy, která má tělesnou závislost na vysokých dávkách heroinu. Těžký odvykací syndrom po heroinu by totiž mohl dítě ohrozit. V tomto případě by bylo nejlepší zvládnout odvykací potíže pod lékařským dohledem. My jsme v takovém případě nasadili Temgesic, pak ho postupně vysazovali a těhotenství dopadala dobře. V zahraničí těhotným ženám závislým na heroinu nasazují metadon. Není to pro dítě úplně šetrné, ale je to mnohem lepší než brát heroin. Porodníka je třeba o závislosti rozhodně informovat. Zvýšenou péči vyžadují a dítě i po narození.

Autor: Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.