Sexuální život slavných

Fitzgerald Francis Scott


Kategorie: Sexuální život slavných 
10.leden 2001
Jeho jméno se stalo synonymem americké literatury 20. let. V době své největší slávy byl považován za mluvčího mladé “džezové generace”.

Svými romány “Velký Gatsby” a “Něžná je noc” se stal skutečným čítankovým autorem.


Repro Panax

Francis Scott Fitzgerald
* 24.9.1896  † 21.12.1940

Francis Scott Fitzgerald Narodil se v St. Paul v Minnesotě, v roce 1913 vstoupil na univerzitu v Princetonu. Ve svém prvním románu “Na prahu ráje” zobrazil atmosféru studentských večírků, alkoholické dýchánky a celé vzrušení tehdejší americké mládeže. Na rozdíl od svého vrstevníka Ernesta Hemingwaye nikde nelíčil krev, pot, slzy a stinné stránky života, jeho romány naopak popisují život bohaté střední třídy a taneční lokály, kde tanečník musí mít v pravé ruce kapesník, aby své partnerce neušpinil šaty.

Ve svých 23 letech, kdy byl už zámožným a uznávaným autorem, si vzal za manželku Zeldu Sayreovou, bohatou dceru soudce z Alabamy. Fitzgerald svůj prudký literární úspěch z mládí už nikdy nezopakoval, román Velký Gatsby mu vynesl “pouze” 1200 dolarů, takže se musel dát na psaní krátkých příspěvků do Saturday Evening Post. Teprve tato činnost byla schopna pokrýt stále vzrůstající nároky rozmařilé Zeldy, její výstřední životní styl a posléze i lékařské účty při její zhoršující se duševní nemoci.

V roce 1937 pro hluboké zadlužení u přátel i nervového sanatoria přijal Fitzgerald dobře placenou práci hoolywoodského scénáristy. Jeho román “Poslední magnát” z tohoto období zůstal již nedopsán. Spisovatel zemřel ve věku 44 let na srdeční mrtvici. Jeho žena Zelda jej přežila o osm let, kdy zahynula tragickou smrtí – uhořela při požáru blázince.

Tajný homosexuál?
Několik Fitzgeraldových životopisců vyjádřilo podezření, že byl tajný homosexuál.
Přestože nikde neexistuje žádné svědectví o nějakém homosexuálním dobrodružství, mnohé jeho povahové rysy byly ženské, dokonce se pro tuto orientaci stal v mládí terčem útoků svých spolužáků.Známé jsou také jeho protiženské výbuchy v společnosti zaměřené proti “hloupým husám” a “čarodějnicím”. Své taneční kreace s kolegou Gusem Schurmeierem se mu včas podařilo převést v žert. Musíme si ovšem uvědomit, že ve 20. letech minulého století nebyla v USA homosexualita zdaleka tak příznivě tolerována jako za dnešních dnů. Tak se mohlo stát, že požádal svého přítele Edmunda Wilsona, aby jeho láskyplný víkend u moře, strávený s jedním krasavcem, uchoval v tajnosti.

Fitzgerald si porovnával penis s Hemingwayem
Jednu zajímavou sexuální fetišistickou libůstku však na sebe Scott Fitzgerald sám prozradil: silně ho vzrušovala ženská chodidla.
Sám ovšem svá chodidla nikdy neukazoval, na pláži u moře vždycky dbal na to, aby měl nohy zahrabané v písku. Silně se styděl ještě za jinou část svého těla – za svůj penis. S manželkou Zeldou vedl nekonečné debaty o tom, že má příliš malé přirození, ona ho zase povzbuzovala, že nezáleží na velikosti, ale na technice. Ve svém komplexu zašel tak daleko, že požádal o konzultaci svého přítele a kolegu Ernsta Hemingwaye. Ten ho odkázal na studium antických soch v pařížském Louvru, tyto klasické postavy jsou přece známy malými penisy.

Nakonec došlo k tomu, že si oba slavní spisovatelé svá přirození porovnávali, což Fitzgeralda teprve poněkud uklidnilo. Jak ošidná bývají takováto srovnání, vidíme z toho, že i Hemingwaye můžeme zařadit do naší galerie podměrečných.

Penisové komplexy léčila také prostitutka jménem Lottie a o celé této záležitosti existuje ještě prostořeká výpověď Fitzgeraldovy milenky Sheily Grahamové, která na otázku o velikosti spisovatelova penisu prohlásila poněkud jedovatě, nicméně však pro Fitzgeralda docela povzbudivě: “Když si mám vybrat mezi velkým líným oslem a malou čipernou veverkou, volím raději veverku.” Jmenovaná děvka Lottie učinila ovšem ještě různá další indiskrétní prohlášení týkající se Fitzgeraldova intimního života: “Při souloži to vypadá, jako by chtěl, aby už to měl honem honem za sebou. Nikdy to netrvá moc dlouho, zdá se být u toho pořád nějaký nervózní.”

Zemřel při sexu, nebo při četbě novin?


Repro Panax
Zelda a Francis Scott
Fitzgeraldovi
na počátku
20. let minulého století.

Manželství se Zeldou trvalo sice až do spisovatelovy smrti, nebylo však příliš vydařené. Svou ženu poznal jako 17letou krasavici, byla to láska na první pohled. Později se o ní vyjadřoval, že je sexuálně bezohledná. Scottova katolická výchova znemožňovala používání antikoncepce, takže kromě porodu holčičky jménem Scottie proděla Zelda ještě tři interrupce. Manželé se celý život pronásledovali přehnanou žárlivostí. Když se spisovatelem jednou ve společnosti flirtovala slavná tanečnice Isadora Duncanová, mlátila sebou Zelda vzápětí na schodišti v hysterickém protestu. Pak to zřejmě svému manželovi oplatila svým dobrodružstvím s krásným francouzským letcem Édouardem Jozanem. Dodnes se neví, zda šlo jenom o flirt, nebo skutečnou nevěru, stačilo to však k tomu, aby se Fitzgerald příšerně trápil.

Poslední tři léta svého života, když už byla jeho manželka v ústavu pro choromyslné, strávil Scott Fitzgerald v Hollywoodu s mladou atraktivní anglickou novinářkou Sheilou Grahamovou. Ta ho zprvu šokovala sdělením, že měla před ním už osm milenců, nicméně se později projevila jako znamenitá sexuální léčitelka. Zbavila Fitzgeralda jeho komplexu malého penisu, naučila ho nebát se nahoty, proležela s ním dlouhé hodiny v objetí, neúnavně se také věnovala nekoitálním aktivitám. V její společnosti také nalezl spisovatel smrt v podobě srdeční mrtvice. Někteří se domnívali, že to byla klasická smrt při souloži, Sheila však ve své knize “Skutečný F. Scott Fitzgerald” vylíčila, že spisovatelův srdeční záchvat se dostavil při četbě novin “Princeton Alumni Weekly”. Tomu to už ostatně mohlo být jedno.

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.