Pohlavní choroby

Měkký vřed


Kategorie: Pohlavně přenosné choroby Pohlavní choroby Syfilis 
08.prosinec 2000
V USA se měkký vřed vyskytuje častěji u Asiatů než u bělochů. V Evropě býval velmi rozšířený, nyní je vzácný.

Původcem měkkého vředu (Ulcus molle) je Haemophilus ducreyi. V roce 1889 Francouz Ducrey popsal krátkou streptobacilární tyčinku na koncích zaoblenou a vyskytující se v řetízcích, které připomínají tah ryb.

Jak se projevuje
Po inkubační době 4 až 7 dnech se objeví bolestivý vřed na genitálu – zprvu pupen, který během 1 až 2 dnů zhnisá a zvředovatí. Vřed má podminované okraje (bez infiltrované, tuhé spodiny) a odtud vychází pojmenování měkký vřed. Asi polovina pacientů obou pohlaví má více než jeden vřed na genitálu a byly popsány i četné, daleko od sebe vzdálené vředy. Až u poloviny pacientů následuje bolestivé zduření tříselných mízních uzlin – tzv. bubony. Zduření je jednostranné, vředy mohou zhnisat a zevně se na kůži provalit píštělemi nebo se v nich utvoří ložisko hnisu, absces. U žen jsou bubony méně časté.

Nemoc mohou provázet i mírné celkové příznaky. Nevyvolává však celkovou nákazu a nešíří se na vzdálená místa. Bez léčby vřed jen výjimečně zmizí spontánně během několika dnů, obvykle přetrvává týdny. Spodina vředu se čistí a zhojí jizvou.

Ulcus mixtum je název pro současnou nákazu s bakterií Treponema pallidum, původcem příjice.

Autor: MUDr. Věra Kaštánková