Medicína

Injekční antikoncepce


Kategorie: Kontracepce Hormonální antikoncepce 
13.březen 2011
Tento oblíbený způsob aplikace hormonů má podobný účinek jako podkožní tyčinky, hormonální dávka se však do těla vpravuje injekcí, jejíž účinek vydrží zpravidla tři až šest měsíců - potom se injekce musí opakovat.

U nás je k dispozici preparát Depo-provera. Tento prostředek je používán ve více než 80 zemích světa asi sedmi miliony žen. U nás bohužel tyto injekce zatím příliš nezdomácněly, i když se jedná o velice spolehlivou antikoncepční metodu: ze 400 žen po aplikaci otěhotní v průběhu jednoho roku sotva jediná.

+
velmi spolehlivá metoda antikoncepce
injekci je nutno opakovat jednou za 3 až 6 měsíců
mohou užívat i kojící ženy
eliminuje nepříjemnosti provázající menstruaci
-
blokuje menstruační krvácení
dočasně snižuje plodnost i po vypršení účinku
nedoporučuje se při vysokém krevním tlaku, bolestech hlavy a kuřačkám starším 40 let

Pochopitelně se musím zmínit i o nevýhodách, bez nichž se žádná taková účinná metoda nemůže obejít. Patří sem především zablokování menstruačního krvácení. Většina uživatelek totiž po injekci menstruaci vůbec nedostane, nebo se krvácení objeví jenom v jakémsi náznaku. Silnější menstruace je velice vzácnou výjimkou. To je právě jeden z důvodů, proč je vztah k dlouhodobě účinkujícím antikoncepčním injekcím často poněkud rezervovaný.

Je pravidelná menstruace předpokladem zdraví?
V povědomí mnoha žen je zakořeněna představa, že pouze pravidelná menstruace je známkou tělesného zdraví. Vymizení této funkce pak zákonitě vede k pocitu nějaké chyby, vady, nebo dokonce nemoci. Musíme si ovšem přiznat, že pravidelná menstruace také ženu ujišťuje o tom, že není těhotná. Vynechání krvácení po aplikaci injekčního antikoncepčního prostředku takmůže představovat určitý zdroj nejistoty a obav ze selhání účinku. Vysoká spolehlivost Depo-provery je však i v tomto směru dostatečnou zárukou, takže menstruační krvácení se stává “zbytečným”.

Antikoncepčním injekcím ovšem musíme přiznat ještě jednu částečnou nevýhodu. Chrání sice spolehlivě po celou dobu vyznačenou na injekci (zpravidla tři měsíce), nicméně i po tomto spolehlivém časovém intervalu přetrvává ještě několik dalších měsíců období snížené plodnosti. Potom se sice u všech žen vrací původní plodnost, přechodné období snížené plodnosti po skončení plného účinku injekce je však výrazným rozdílem proti všem ostatním hormonálním antikoncepčním metodám. Jak po vysazení pilulek, tak i po odstranění podkožních tyčinek se totiž vrací plná plodnost okamžitě. Antikoncepční injekce by tedy neměly užívat ženy, které hodlají svou budoucí plodnost přesně načasovat. Dále nejsou vhodné ty, které trpí vysokým krevním tlakem, bolestmi hlavy a pochopitelně silné kuřačky starší 40 let. Jako u všech typů bezbariérové antikoncepce, je třeba počítat s tím, že neochrání před sexuálně přenosnými nemoci, narozdíl od používání kondomu.

 

Injekce Depo-provera jsou zajímavé i z hlediska své krátkodobé historie. Začátkem 80. let se v USA proti nim rozpoutala kampaň, protože jejich aplikace vyvolávala rakovinu mléčné žlázy u pokusných psů beaglů. Právě na této historii vidíme, jak není možno beze zbytku přenášet výsledky zvířecích pokusů na člověka. Velice pečlivým zkoumáním se zjistilo, že touto komplikací trpí výhradně tato psí rasa. U žádného jiného psa, žádného jiného živočicha a pochopitelně ani u člověka nebyl podobný účinek zaznamenán.

Výhody injekcí
Na konto antikoncepčních injekcí však mohou ženy připsat také některé výhody. Kromě již zmíněné vysoké spolehlivosti je to také vymizení většiny menstruačních nepříjemností, bolestí a křečí. Také chudokrevné ženy se těší z toho, že v důsledku snížení menstruační krevní ztráty nejsou ohroženy úbytkem železa. Injekční antikoncepci preparátem Depo-provera snášejí dobře i kojící ženy. Jeho aplikace nemá vliv na množství produkovaného mateřského mléka, také kojené dítě není nijak ohroženo. Domnívám se, že injekční antikoncepce bude mít i v příštích letech u nás zelenou.

Nejste si jisté?
Rády byste injekční antikoncepci používaly, ale nevíte, zda je pro Vás vhodná? Na webových stránkách výrobce Depo-provery si můžete udělat interaktivní test, který Vám odpoví (pouze v angličtině).

Autor: MUDr. Radim Uzel CSc.