Neplodnost

Základní fakta pro léčbu neplodnosti


Kategorie: Neplodnost 
10.duben 2000
V následujícím článku jsou uvedena základní fakta a body, které bychom měli mít na paměti vždy když máme podezření na neplodnost.
Louise Brownová - první dítě
z
 vajíčka oplodněného ve zkumavce.
Narodila se 25. července 1978
ve Všeobecné nemocnici v Oldhamu
císařským řezem.
1.
Pravděpodobnost, že zdravá žena otěhotní se zdravým mužem při pravidelném pohlavním styku třikrát týdně je přibližně 20 procent na menstruační cyklus u ženy do 25 let, 16 procent u ženy věku 25 až 35 let a pak se dále výrazně snižuje. Proto pár považujeme za neplodný až po uplynutí určitého času, v současnosti je to většinou jeden rok.

2. Pravděpodobnost, že příčina neplodnosti páru je na straně muže, je přibližně 40procentní, na straně ženy 50procentní. Zůstává 10 procent neplodných párů, kde nebyla žádná příčina nalezena. Vyšetřujeme tedy vždy zásadně oba partnery. Bylo by hrubou chybou se orientovat pouze na vyšetřeníženy, a po provedení všech dostupných vyšetření konečně provéstspermiogram a zjistit, že ve spermatu jejího partnera nejsou žádné spermie.

3. Výsledek spermiogramu v čase značně kolísá, může klesnout na 20 % nebo stoupnout na pětinásobek minule zjištěné hodnoty. Proto hodnověrný závěr z vyšetření spermiogramu dostáváme až po minimálně dvou vyšetřeních, provedených s odstupem jednoho měsíce. Jsou-li výsledky těchto dvou vyšetření velmi rozdílné, je nutné provést ještě vyšetření další.

4. Je-li definitivní výsledek spermiogramu špatný, je na místě provést ICSI, všechny ostatní metody léčby vykazují nepřesvědčivé výsledky.

Autor: MUDr. Karel Řežábek