Medicína

Jak se cukrovka léčí


Kategorie: Cukrovka 
12.červenec 2000
Život s diabetem typu I a zčásti i s diabetem typu II znamená opakované dávky inzulínu.

Život s diabetem typu I, při němž organismus není vůbec schopen vlastní produkce inzulínu, ale zčásti i s diabetem typu II, kdy sice tělo inzulín vyrábí, ale jeho tkáně na něj dostatečně citlivě nereagují, znamená opakované dávky inzulínu. Ať už jsou aplikovány pomocí injekční stříkačky nebo nověji pomocí inzulínového pera, hormon musí být tělu podáván s železnou pravidelností. Den po dni, týden po týdnu, měsíc po měsíci, rok po roce... Dlouho se tento hormon získával jen z hovězích a vepřových pankreatů, později se pomocí genového inženýrství začal vyrábět i inzulín identický s lidským. Docela nedávno byl do klinické praxe zaveden i první inzulínový analog, schopný zatím nejfyziologičtěji nahradit inzulín přirozený. Dostal jméno Humalog.

Konec tikajících dietních hodin
Humalog je biosynteticky vyráběným analogem lidského inzulínu, od něhož se liší pouze vzájemnou záměnou pořadí dvou aminokyselin. Tato drobná záměna má ovšem dramatický účinek – mnohem rychlejší absorpci Humalogu do krevního oběhu, časnější nástup maximálního účinku a konečně i rychlejší vymizení z krevního oběhu. Nový přípravek nejvěrněji napodobuje přirozené rychlé uvolňování biologického inzulínu v reakci na požití stravy, a tak teoreticky nejen umožňuje aplikaci injekce až těsně před jídlem, ale také minimalizuje riziko hyperglykémií a hypoglykémií.

Srovnání sérové koncentrace inzulínu po podkožní aplikaci inzulínového analogu Humalogu a humánního krystalického inzulínu Humulinu R při dávce 0,2 j./kg hmotnosti u zdravých lidí

Biosyntetická výroba tohoto inzulínového analogu je zárukou, že ho nikdy nebude nedostatek. Skutečnost, že účinkuje rychleji a po kratší dobu než normální inzulín lidský, znamená dosud nejfyziologičtější náhradu přirozených funkcí organismu. Rychlý nástup účinku umožňuje píchnout si injekci těsně před jídlem nebo dokonce ve chvíli, kdy už je talíř na stole. První inzulín, u nějž není nutné dodržovat časový odstup mezi injekcí a začátkem jídla, znamená konec života s “tikajícími dietními hodinami za zády”. Vypočitatelný účinek umožňuje pružné uspořádání všedního dne podle přání a potřeb pacienta. Léčba se přizpůsobuje životu, nikoli život léčbě. Vrací se svoboda v pracovním životě i ve volném čase a celý život diabetika se opět o krok přibližuje životu nás ostatních. Normálnímu životu.

Autor: Mgr. Jaroslav Hořejší