Medicína

Aralky


Kategorie: Rostliny s tonizujícími účinky 
13.duben 2000
Stimulují centrální nervovou soustavu, používají se proti impotenci a únavě.

Aralka mandžuská
Aralia mandshurica

Kde jsou aralky rozšířeny. Areál jejich rozšíření je velmi široký a zahrnuje jak Starý, tak i Nový svět. Jsou to však opět především druhy pocházející z Dálného východu, které mají prokazatelně tonizující účinky. Většinou rostou jednotlivě nebo v malých skupinách na osvětlených místech, např. na holinách a pasekách. Naprostá většina z nich roste a přezimuje velmi dobře i u nás.

Botanický popis. Nejvýznamnější z nich je Aralia mandshurica, aralka mandžuská, patřící do stejnojmenné čeledi. Je typickou rostlinou Dálného východu, kde roste na jihovýchodě Amurské a téměř po celé Přímořské oblasti. Setkáme se s ní i na jižním Sachalinu a na Kurilských ostrovech, ale také v Číně (Mandžusku) a Koreji. Je to nízký strom dorůstající výšky 3 až 6 metrů. Téměř nevětvený kmen a větve jsou porostlé hustými, velkými a ostrými trny. Rostlina vzhledem připomíná palmu, neboť má k vrcholu nahloučené olistění tvořené až 1 metr dlouhými, dvakrát až třikrát

Květ aralky mandžuské

lichozpeřenými listy s dlouhými ostnitými řapíky. Ze středu listové růžice vyrůstá 5 až 8 květenství ve tvaru složené laty. Oboupohlavné nebo samčí květy jsou drobné a nevýrazné. Plod je černá, kulovitá nebo elipsoidní, žebernatá peckovice až 0,5 cm velká s pěti semeny.

Kromě uvedeného druhu obsahují obdobné účinné látky i další. Jde především o Aralia schmidtii, aralku Schmidtovu, rostoucí v jižní a střední části Sachalinu a v Japonsku na ostrově Hokkaidó. V této oblasti je rozšířena i Aralia cordata, aralka srdčitá, která vytváří z vytrvalého kořene pouze jednoletou lodyhu a množí se velmi dobře semeny i v našich klimatických podmínkách.

Účinné látky. Kořeny aralek obsahují především triterpenoidní saponiny, nazvané aralosidy A, B a C, dále až 2 procenta silice, ale také glykosidy, pryskyřice a cholin.

Způsoby užití. U nás není zatím na trhu žádný přípravek z kořenů aralek. Přitom v lékařské praxi bývalého Sovětského svazu byly ověřeny její účinky jako stimulátoru centrální nervové soustavy, při léčbě neurastenie a dalších psychických poruch. Používá se však i při impotenci a psychické i fyzické únavě. Také tato droga však zvyšuje krevní tlak.

Autor: Prof. Ing. Pavel Valíček DrSc.