Diety

Dieta po Vánocích


Kategorie: Diety 
23.prosinec 2002
Pokud jste během svátečních dnů příliš holdovali bohaté nabídce pokrmů a volné dny trávili minimální pohybovou aktivitou, zjišťujete nyní, že se Vaše oblečení poněkud zmenšilo. Rozhodujete se o redukčních opatřeních a začínáte přemýšlet, jak své minulé hříchy napravit. Současně se Vám nechce se omezovat. Zkuste proto tentokrát začít uvažovat obráceně – ne co si zakážete, ale čeho si přidáte.

V tomto ročním období, při chřipkových onemocněních a nachlazeních, je důležité konzumovat dostatek ovoce a zeleniny. Začněte tedy tím, že denně sníte 5 porcí zeleniny a ovoce dohromady. Jedna porce znamená jeden kus nebo 150 – 200 g (salát, vařená zelenina, dušená zelenina bez zahuštění). Pokud si naplánujete tuto konzumaci pravidelně, zjistíte, že na běžnou stravu už Vám nezbývá tolik “místa” jako dříve. Svá jídla rozdělte v průběhu celého dne. Rozplánujte si také množství tekutin – v tomto období pobýváme ve vytápěných prostorách, často s příliš nízkou vlhkostí, a mrazivé ovzduší je také suché. Denní množství tekutin je proto této skutečnosti třeba přizpůsobit. Vypít bychom měli asi 3 litry tekutin, pochopitelně neenergetických (tedy i nealkoholických).

Jídlo na dezertní talířek

Připravíte-li si tedy denní plán pití a konzumace zeleniny a ovoce, je třeba ho doplnit už jen třemi porcemi bílkovinné potravy (plátek libového masa, ryby, kousek nízkotučného sýra, jogurt), celozrnným pečivem a příkrmem (brambory, rýže).

Pro usnadnění odhadu přiměřené porce si jídla servírujte na dezertní talířek. Připravené jídlo si vychutnejte, nejezte ve spěchu. Poslední jídlo jezte 4 hodiny před ulehnutím a první jídlo ráno (ne až během dopoledne, či dokonce až v poledne).

Využijte pohybových aktivit dostupných ve Vašem okolí. Choďte více pěšky, dojděte si zaplavat či s přáteli na bowling. Zacvičte si pravidelně doma několik cviků pro uvolnění. Použijete-li náš návod, nezhubnete zázračné množství kilogramů. Zlepšíte však svou kondici jak fyzickou tak psychickou, Vaše postava se lépe zformuje a do letních šatů se Vám jistě podaří zhubnout vše, co jste během svátků nabrali a velmi pravděpodobně i více.

Autor: Tamara Starnovská