Diety

Dieta “na dnu”


Kategorie: Diety 
19.září 2000
V posledních letech stoupá počet těch, kterým je doporučena dieta “na dnu”. Důvodem je ve většině případů zjištěná zvýšená hladina kyseliny močové v krvi, méně často pak klasický bolestivý záchvat.

Vhodnější název než dieta ovšem je úprava životosprávy. Zejména je důležitá úprava pitného režimu. Stále mnoho z nás průměrně konzumuje litr nebo o málo více nápojů, a to ještě v naprosto nevyhovujících druzích (káva, colové nápoje, alkohol). Mnohdy už sama úprava pitného režimu na 2,5 až 3 litry vhodných tekutin v průběhu celého dne “zázračně” upraví laboratorní nález. Další úpravou stravování je zařazení dostatečného množství zeleniny a ovoce do stravovacího režimu. To samo pak vede ke snížení ve většině případů vyšší hmotnosti pacienta. Riziková pro zhoršení obtíží či bolestivý záchvat je konzumace alkoholu jak nárazová, tak i trvalá.

Úspěšná změna stravování (tedy trvalá) je dlouhodobý proces, v němž se velmi osvědčuje spolupráce mezi pacientem a dietní sestrou při individuální úpravě stravovacích zvyklostí, pochopitelně s ohledem na pracovní i sociální možnosti pacienta. Při rozvinutých příznacích onemocnění je třeba informovat o povoleném množství potravin s ohledem na obsah purinových látek.

Dna a cukrovka

Komplikovanější (ale častá) bývá situace, kdy je onemocnění kombinováno s diabetem, případně dalším onemocněním. V takovém případě je spolupráce s dietní sestrou nezbytná.

Celkově lze tedy říci, že výživa při dně se dělí do několika různých variant, od úpravy stravování podle zásad zdravé výživy (tedy normalizace nesprávných výživových návyků) až po odborně náročné, individualizované úpravy stravování.

Autor: Tamara Starnovská