Choroby

Neodkládat !


Kategorie: Choroby Onkologické aktuality 
04.říjen 2002
Scarlett O´Harová ve známém románu ""Jih proti severu” často opakovala: ""na to budu myslet až zítra”. Pokud jde o filozofii odkladu do budoucnosti, pak ji jako onkologové musíme odmítnout. Jestliže jde pouze o dny, pak je přípustná.

Dva krátké rozhovory v ambulanci lékaře .

Prvý:
Lékař :
Proč přicházíte až nyní? Vždyť krev ve stolici není žádná maličkost a vy říkáte, že jste ji již pozoroval před půl rokem.

Pacient :
Já si myslel, že to nic není. Vždyť víte, já jsem šofér a celý den sedím za volantem, tak jsem to přičítal hemoroidům. Můj otec je měl taky.

Lékař:
Tak proč jste se nakonec přece jen rozhodl?

Pacient:
Krev se objevuje častěji a také je jí více.

Druhý:
Lékař:
Ale paní, s tou bulkou v prsu jste již musela chodit hodně dlouho. Proč jste k nám nepřišla dříve?

Pacientka:
Já jsem se bála, že to bude rakovina.

Lékař:
Tak proč jste se nakonec přece jen rozhodla?

Pacientka:
Ta bulka mě začala bolet a vy s ní určitě něco uděláte!

Nádorová nemoc je většinou dlouhodobý proces, začínající od chvíle kdy jedna nebo několik zdravých buněk podlehne nádorovým změnám, které způsobí nekontrolovatelný růst až do velikosti, kdy ji můžeme objevit. Velmi důležité je, abychom poznali přítomnost nádoru co nejdříve, v době, kde je naděje na plné vyléčení největší. Proto návštěva u lékaře by měla být uskutečněna co nejdříve. Přesto se setkáváme poměrně často s prodlením, za které si může pacient sám. Nejčastější důvody jsou zlehčování obtíží, jejich bagatelizace, přisuzování běžným nezávažným stavům.

Z některých výroků pacientů: Kašel mám od stálého kouření…Chrapot se objevil, když jsem začala učit a občas musela na ty uličníky též křičet… Bolesti v páteři, ty já mám už 30 let…. Bulka v prsu se mi objevila až po tom, co mne trkla koza… Chutná mi míň jíst, tak se nedivte, že jsem zhubnul. Sice jsem nechtěl, ale jsem nakonec rád… Potím se, ale to určitě patří k těm vedrům…. Důvod, který patří k těm nejčastějším. Je způsoben nedostatečnou informovaností a "osobními zkušenostmi s vlastním zdravím a nemocí”

Strach
Strach z rakoviny je přímo magický. Mezi lidmi se říká: Rakovina pacienta postupně svazuje, donutí ho žít omezeným způsobem, nakonec ho připoutá na lůžko a odsoudí na pomoc okolí. Na druhé straně přátel ubývá, někdy odcházejí i ti nejbližší. Dostaví se bolest, kterou nikdo nedokáže odstranit, další potíže a nakonec nedůstojný konec. Mýtus spojený s pojmem rakovina je často nepravdivý, ale velmi pevný a hluboce zakořeněný. My všichni bychom se měli snažit bořit jeho základy. Ale není tedy divu, že pacienti strach mají.

Špatný vztah k vlastnímu zdraví
Zdraví je nezbytné chápat jako osobní vlastnictví, které vyžaduje péči. Znalosti o tzv. varovných příznacích by měly být obecně známy. Jejich respektování by se mělo stát upozorněním. Rovněž tak by se měla stát samozřejmostí účast na screeningových a preventivních vyšetřeních.

Stud
I když se zdá být výjimečným, není tak neobvyklý. Dodnes se setkáváme s pacienty, kteří svůj nenormální nález nechtěli ukázat ani rodinnému příslušníku, natož neznámému lékaři. Pacientka: Za nic bych se nesvlékla ani před manželem, vždyť to hrozně vypadá!

Nesprávný pohled na nádorovou nemoc, možnosti léčby a vyléčení
K pověrám o nádorech patří také představa určité osudovosti choroby, kterou nelze vyléčit.

Nač léčit, když stejně rakovinu nevyléčíme. A naopak, léčba přinese další strádání - bolesti, slabost, únavu, nechuť k jídlu, zhubnutí, zvracení, padání vlasů.

Na včasnosti záchytu však významným způsobem závisí i další průběh nemoci. Dnes dokážeme prakticky každý nádor léčit a dokonce mnohé z nich plně vyléčit. Svěřit se svými potížemi, nenormálním nálezem, který vznikl a vy jste ho objevili, by měl být jednoznačným důvodem návštěvy lékaře. Proto budeme opakovaně hovořit o varovných příznacích i s dalšími odborníky.

Autor: Doc. MUDr. Bohuslav Konopásek CSc.