Onkologické aktuality

K vyšetření prsu se mohou ženy objednat i prostřednictvím internetu


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Na speciální vyšetření prsu v případě podezření na existenci nádoru se nyní mohou ženy samy objednat pomocí internetu.

Na speciální vyšetření prsu v případě podezření na existenci nádoru se nyní mohou ženy samy objednat
pomocí internetu. Masarykův onkologický ústav v Brně, kde mohou pacientky taková vyšetření absolvovat, nově nabízí tuto možnost prostřednictvím jednoduchého dotazníku na internetové stránce
www.mou.cz, informoval 5.2.2001 ředitel ústavu Jan Žaloudík.

Podle Žaloudíka tato iniciativa může přispět k častějšímu odhalení rakoviny v časných stadiích, kdy je nemoc mnohem snáze léčitelná. V současnosti, má-li žena podezření na patologický nález v prsu, je často zbytečně vystavena dlouhým objednacím dobám mezi jednotlivými vyšetřeními, což často její ochotu a odhodlání spolupracovat oslabí, upozornil Žaloudík. Navíc se při neustálém posílání pacientů z jednoho pracoviště na druhé různá vyšetření mnohdy zbytečně opakují, což léčbu nejen zdržuje, ale také prodražuje.

Předpokladem pro zavedení systému, ve kterém se ženy budou samy objednávat na speciální vyšetření, je však podle Žaloudíka ujasnění koncepce a sítě diagnostických pracovišť. Se sítí specializovaných pracovišť musí být seznámena nejen odborná veřejnost, ale i samotní pacienti. Na otázku, možnost individuálně se doporučit k odbornému vyšetření nebude znamenat zaplavování speciálních pracovišť žádostmi o preventivní prohlídky, musí podle Žaloudíka odpovědět až praxe. Zdůraznil, že možnost objednat se ke speciálnímu vyšetření je samozřejmě vázaná na existenci příznaků karcinomu prsu nebo zvýšeného rizika tohoto nádorového onemocnění.

Autor: Zdroj ČTK