Onkologické aktuality

Karcinom prsu: nová koncepce by měla zajistit lepší záchyt


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Zájem o co nejefektivnější záchyt, terapii a zlepšení kvality života pacientek vedl firmu Aventis k iniciování nové koncepce přístupu k problematice karcinomu prsu v ČR, nazvané TREND 2000.

Cílem je zvýšení informovanosti pacientek o možnostech diagnostiky a terapie této choroby a zlepšení dostupnosti pracovišť, která budou schopna stanovit včasnou diagnózu a komplexní péči. Ředitelka onkologické divize firmy MUDr.Tvrzníková o tom informovala na tiskové konferenci, konané 20.6. v Praze.

Na akci vystoupila dále řada významných onkologů. Na neuspokojivost současné situace a nutnost umožnit včasný záchyt onemocnění promluvil prof.Klener z 1.LFUK a VFN Praha. O důležitosti spolupráce lékaře prvního kontaktu, onkologa a psychoterapeuta hovořil doc.Žaloudík, ředitel Masarykova onkologického ústavu v Brně. Měly by vznikat Skupiny integrované mamologické péče (SIMP), fungující v rámci jediného zdravotnického zařízení. MUDr.Skovajsová, vedoucí lékařka pražského Centra mammární diagnostiky upozornila na skutečnost, že v ČR zatím chybí jednotný program pro včasný záchyt pacientek s karcinomem prsu. Cílem iniciativy TREND 2000 je podpořit vznik sítě SIMP v celé ČR za současné podpory sdružení pacientek s nádorovým onemocněním prsu MAMMA HELP a Moravské onkologické iniciativy MONKIN.

O současných možnostech plastické chirurgie při rekonstrukci mammy po odstranění tumoru (tzv.konzervativní výkon, na rozdíl od odstranění celého prsu) informoval doc.Měśťák, přednosta Oddělení plastické a rekonstrukční chirurgie při FN Bulovka v Praze. Včasný záchyt zvyšuje nejen úspěšnost terapie, ale i zlepšení kvality života postižených žen. Žena by po 35.roce věku měla mít právo nechat své prsy vyšetřit 1x ročně sonograficky, po 45.-50.roce života je indikována mammografie. Zvláště důležité je toto preventivní vyšetřování u žen s HRT.

Celoplošný screening je v současné době předmětem odborných diskuzí. Vzhledem k tomu, že v ČR přichází přibližně jedna třetina žen s karcinomem mammy k lékaři pozdě, měla by iniciativa TREND 2000, která si vzala za úkol zvýšit pravděpodobnost včasného záchytu onemocnění, výrazně změnit situaci k lepšímu.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.