Onkologické aktuality

Aktuálně o léčbě závislosti na tabáku a legislativě kontroly tabáku v ČR


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Problémům současného stavu závislosti na tabáku byla věnována tisková konference, která se konala 20.6. v pražském Lékařském domě. Schůzi zahájil prof.MUDr.Jaroslav Blahoš,DrSc, předseda ČLS JEP a prezident World Medical Association.

Informoval o založení Pracovní skupiny pro prevenci a léčbu závislosti na tabáku při ČLS JEP. ČLS se tak zapojuje do kampaně proti kouření. O současném stavu legislativy kontroly tabáku u nás i ve světě promluvil MUDr Jiří Kozák,CSc, předseda České komise European medical Association Smoking or Health.

Upozornil na skutečnost, že ve světě je legislativa kouření řešena samostatně, nikoliv jediným zákonem pro všechny drogy společně, jako je tomu v navrhovaném zákoně v ČR. Mortalita na kouření tabáku je totiž ve srovnání s ostatními drogami nesrovnatelně vyšší. MUDr.Eva Králíková,CSc. z Poradny pro odvykání kouření při 1.LFUK a Pracovní skupiny pro prevenci a léčbu závislosti na tabáku při ČLS JEP. Informovala podrobně o metodách odvykání kouření a způsobech hodnocení úspěšnosti terapie.

Současné léčebné možnosti lze rozdělit do dvou skupin. Do první patří náhradní terapie nikotinem (ve formě umožňující aplikaci mimo dýchací cesty). Zástupcem druhého typu léčby je přípravek Zyban, uvedený na náš trh firmou Glaxo-Wellcome. Setkání uzavřela svým vystoupením jazzová zpěvačka Jana Koubková, která nejen zazpívala protikuřáckou píseň, ale přečetla i vtipný esej o nebezpečích pasivního kouření. V diskusi bylo zdůrazněno, že i kouření relativně malého počtu cigaret výrazně zvyšuje riziko vzniku ICHS.

Další informace lze získat od dr Králíkové na tel. 0602/841263 a v jejím článkuna toto téma, který vyjde v třetím letošním čísle časopisu Forum medicinae.

Autor: MUDr. Pavel Kostiuk CSc.