Onkologické aktuality

Telefonní linka FONS VITAE radí řenám obávajícím se rakoviny prsu


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
PRAHA 25. června (ČTK) - V průměru šest žen denně volá večer na telefonní linku Fons Vitae s číslem 02/20382188, na níž každou středu od 18:00 do 20:00 radí přední čeští onkologové ženám, obávajícím se rakoviny prsu.

ČTK to dnes řekla Marcela Svěráková z České společnosti podpory zdraví, která linku od 16. května provozuje. "Nejčastěji volají ženy, které si nahmataly bulku v prsu.Mají strach a chtějí vědět, zda a kam jít na mamografické vyšetření. Jedna žena se zajímala, jaké jsou její vyhlídky po případném odebrání prsu a zda se dělá plastika prsu," uvedla. Připomněla, že odborníci odpovídají pouze jeden den v týdnu,v ostatním čase volající vyslechnou základní informace o tomto závažném onemocnění, kterým trpí v ČR každá čtrnáctá žena.

Namluvila je patronka linky, moderátorka Lorna Vančurová,proslavená také jako matka čtyřčat, která se při zahajování provozu linky přiznala, že sama dosud na prevenci v tomto směru příliš nedbala, ale "že se polepší". Program prevence nádorových onemocnění prsu Fons Vitae připravila Česká společnost podpory zdraví s onkologickou společností Purkyňovy společnosti. Chce tak přispět ke zvýšení informovanosti o problematice onemocnění rakovinou prsu a k včasnému zachycení prvních příznaků nemoci.

Autor: Zdroj ČTK