Onkologické aktuality

Pacienti s nádorovým onemocněním v ČR přicházejí často k lékařům pozdě


Kategorie: Onkologické aktuality 
12.červenec 2000
Pacienti s nádorovým onemocněním v České republice vyhledávají pomoc lékařů mnohem později než lidé trpící stejnou chorobou ve vyspělejších zemích.

"Téměř 40 procent pacientek s rakovinou prsu vyhledá u nás pomoc lékaře až v pokročilém stadiu onemocnění, zatímco ve vyspělých zemích je to pouze 20 procent " informoval 11.7.2000 na tiskové konferenci dr.Geryk z Masarykova onkologického ústavu v Brně. "Stále se setkáváme se ženami, které i po nahmatání nádoru nenavštíví lékaře, protože se obávají, že už jim stejně není pomoci," uvedl.

Připomněl, že vinu na tomto stavu má přetrvávající nedostatečná informovanost veřejnosti o problematice nádorových onemocnění a chybějící prevence. Z tohoto důvodu se na zvýšení informovanosti o prevenci rakoviny prsu zaměří v letošním roce kampaň nazvaná Kvítky života, kterou se rozhodlo uspořádat občanské sdružení Arcus - onko centrum z České Lípy. Celostátní kampaň má zahrnovat televizní pořady, rozhlasové relace a diskusní fóra, na kterých se účastníci dovědí řadu důležitých poznatků o rakovině prsu.

"Projekt by měl přispět k včasnému odhalení choroby a pomoci překonat psychické a zdravotní obtíže v této složité životní situaci," informovala novináře v Brně koordinátorka projektu Jana Koželská. Dodala, že v následujících letech se chce sdružení zaměřit na prevenci ostatních typů nádorových onemocnění.

Autor: Zdroj ČTK