Onkologické aktuality

Pro léčbu rakoviny radši ne vitamin C


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
Původní zpráva: Pro léčbu rakoviny radši ne vitamin C N e w Y o r k - Užívání vysokých dávek vitaminu C při léčbě rakoviny může podle nových poznatků narušovat léčení ozařováním nebo chemoterapií, a dokonce ochraňovat rakovinové buňky.

Vitamin C byl dlouho považován za prostředek, který pomáhá ničit škodlivé látky v těle, nazývané volné radikály. Oxidační proces vyvolávaný těmito radikály může být jednou ze součástí příčin vzniku rakoviny . Vitamin C je jednou z mnoha alternativních a doplňkových terapií při léčení této nemoci. Podle doktora Davida Goldea ze Sloanova a Ketteringova rakovinového centra v New Yorku není užívání vysokých dávek vitaminu C nerozumné pro zdravé lidi, ale každý by si měl být vědom, že většina nádorů obsahuje vysoké koncentrace této látky. "Nevíme, co dělá rakovinová buňka s vitaminem C," říká Golde.

Podle nejnovějších výzkumů vitamin C buňky dopravují cestami, jimiž je přiváděna glukóza. Je známo, že rakovinové buňky mají více kanálů pro transport glukózy než normální buňky. "Musíme mít na mysli potřeby výživy nádorových buněk, když reagujeme na otázky pacientů na užívání dodatkových množství vitaminu C," říká doktor Golde. Zatímco se pacientům radí dodržovat vhodné stravovací návyky, alternativní terapie nejsou dostatečně prozkoumány a mohou negativně působit na léčbu, a dokonce přispívat k srdeční zástavě. (Reuters,šv) MF Dnes 29/3/00

Komentář Onkofora: Zpráva je relevantní, vysoké dávky vitaminu C nejsou vhodné k léčbě nádorových onemocnění.

Autor: Prof. MUDr. Pavel Klener DrSc.