Onkologické aktuality

Rajčata proti rakovině?


Kategorie: Onkologické aktuality 
13.únor 2001
.
Původní zpráva: Rajčata proti rakovině? Lékaři v americkém Bostonu na základě studií dospěli k závěru, že vyšší konzumace rajských jablíček může být spojena s poklesem rizika vzniku rakoviny. Provedli celkem 72 studií, které srovnávaly skupiny zdravých lidí v přibližně stejném věku. Ve 35 z nich došlo ke snížení výskytu rakoviny a to v průměru o 40%. Nejvýrazněji kleslo riziko onemocnění u rakoviny prostaty, plic a žaludku. pokles také zaznamenali u zhoubných nádorů slinivky břišní, tlustého střeva a konečníku, jícnu, ústní dutiny, prsu a děložního čípku. Vědci ovšem upozorňují, že těmito závěry není ještě prokázáno, že proti rakovině působí jen samotná rajčata. Je totiž možné, že lidé, kteří konzumují větší množství rajčat, vedou celkově zdravější život než ostatní, přesto existuje hypotéza, že původcem žádoucího účinku může být látka lycopen, antioxidant, který je v nich obsažen. Rajská jablíčka mají i mnoho dalších užitečných látek, které mohou působit proti rakovině ve vzájemné součinnosti. (ZJ, Právo 20.6.2000)

Komentář Onkofora: Toto zjištění nic neznamená. Článečky tohoto typu považuji za popsanou část novinového papíru v okurkové sezóně.

Autor: MUDr. Jan Haber