Aktuality

Světový týden očkování 24. - 30. 4.


Kategorie: Aktuality Očkování 
24.duben 2024

Světový týden očkování upozorňuje na nutnost kolektivních opatření a podporuje používání očkovacích látek k ochraně lidí všech věkových kategorií před infekčními nemocemi. Letos oslaví 50 let činnosti jako Expanded Programme on Immunization (Rozšířený program imunizace) Světové zdravotnické organizace (WHO). Zahájila jej v roce 1974. Původně se měly očkovat děti na celém světě proti šesti dětským nemocem. Postupem času se tento program rozšířil na 13 všeobecně doporučovaných vakcín v průběhu celého života spolu s dalšími 17 vakcínami doporučovanými na základě lokálních potřeb v jednotlivých zemích. Nyní je znám jako Základní imunizační program. WHO letos zároveň vyzve všechny státy světa, aby zvýšily investice do imunizačních programů a ochránily tak další generace.  (World Immunization Week 2024 (who.int)

V současnosti se opět připomíná invazivní meningokokové onemocnění, které patří mezi závažná přenosná infekční onemocnění způsobená bakterií Neisseiria meningitis. Nejčastějšími skupinami meningokoka způsobujícími onemocnění jsou A, B, C, W a Y. Zdrojem nákazy bývá buď nemocný člověk nebo i zcela asymptomatický přenašeč onemocnění.

 Rizikovými skupinami jsou děti a adolescenti. Nejzávažnějším projevem infekce je zánět mozkových blan a otrava krve. Meningokoková onemocnění mohou mít velmi rychlý průběh a k úmrtí může dojít i při zahájené léčbě do 48 hodin od prvních příznaků. Každý desátý člověk v České republice nakažený invazivním meningokokovým onemocněním na tuto infekci umírá a tento počet v průběhu let bohužel neklesá. Až pětina pacientů, kteří meningokokovou infekci přežijí, mají doživotní následky jako jsou amputace končetin, mentální retardace nebo hluchota. Očkování tak představuje účinnou ochranu před tímto nevyzpytatelným onemocněním.

Pro zvýšení ochrany veřejného zdraví došlo od 1. 1. 2024 k rozšíření věkového rozmezí pro podání očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním. (Proočkovanost proti meningokoku v ČR je jen lehce nad 50 %). Rozšíření úhrady očkování proti invazivním meningokokovým onemocněním u adolescentů by mělo vést k usnadnění podání hrazeného očkování např. při pravidelné prohlídce adolescentů ve věku 15 let bez nutnosti samostatné návštěvy u praktického lékaře. U nich je proočkovanost jen 33,8. (Dle TZ  www.sanofi.com)

Za posledních 50 let se podařilo ochránit několik generací před vážnými nemocemi, kterým lze předcházet právě očkováním. Letošní ročník Světového týdne očkování zdůrazňuje proto znovu nutnost dosáhnout vysoké proočkovanosti v každé komunitě, aby se předešlo propuknutí různých chorob nyní i v budoucnu.

Zavedením plošné vakcinace od roku 1074 se podařilo podstatně snížit morbiditu a mortalitu, zároveň se podařilo snížit incidenci dětské mozkové obrny více než o 90 % počínaje rokem 1988 a o 70 % snížit mortalitu spojenou s virem spalniček od roku 2000 do roku 2008.  Dalšího poklesu morbidity a mortality se podařilo a zřejmě ještě podaří dosáhnout implementací očkování proti Haemophilus influenzae typu B, proti viru hepatitidy B, očkováním proti pneumokoku a rotavirům do národních očkovacích programů mnoha států.

Téma očkování je velmi aktuální i u nás. V ČR roste počet lidí nakažených černým kašlem, tuberkulózou nebo záškrtem. U černého kašle už se dá mluvit o epidemii. Čísla u tuberkulózy tak vysoká nejsou, protože k nakažení vede až dlouhodobý kontakt s nemocným s otevřenou formou choroby a také narušená vlastní imunita. Záškrt se ale šíří velice snadno a objevil se u nás znovu po 27 letech. Dospělý nebo starší či chronicky nemocný člověk je vysoce ohrožený nemocemi a jejich komplikacemi, jako je chřipka nebo pneumokoky. Nyní je už dostupné očkování proti RS virům, očkování proti COVIDu-19. Také spalničky a plané neštovice mohou mít vážné komplikace a je žádoucí očkování.

Data z Ústavu zdravotnických informací a statistiky udávají, že např. proočkovanost proti pneumokokové infekci za rok 2021 u seniorů nad 65 let byla 25 %. Proočkovanost u dětí proti pneumokokové infekci do 7 měsíců narozených v daném roce u primovakcinovaných mírně vzrostla ze 72,3 % (ročník 2020) na 72,8 % (ročník 2021). U ročníku 2012 byla dokonce 77,9 %. Dle TZ

www.temper.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová