Medicína

Den Země – 22. 4.


Kategorie: Aktuality 
22.duben 2024

Více než pět stovek osobností, které rozhodují o budoucnosti České republiky, oslovily v souvislosti s dnešním Dnem Země 22. 4. 2024 děti z několika mateřských a základních škol. Namalovaly pro ně obrázky s motivy přírody nebo zničeného životního prostředí a adresovaly jim tak prosbu: Prosím, myslete na přírodu.   

 „Jak vidíme téměř všude kolem sebe, s naší planetou to nevypadá vůbec dobře. Pokles biologické rozmanitosti se nedaří zastavit, koncentrace CO2 v atmosféře rostou, letošní rekordní teploty odpovídají modelům, které měly nastat až za několik desetiletí. Ve vodě, vzduchu i půdě se objevují stále další škodliviny a mikroplasty,“ vysvětluje ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, proč společně s dětmi z mateřských a základních škol oslovili klíčové osobnosti české společnosti.  

 Dnes se rozhoduje o tom, jak bude vypadat svět, ve kterém bude žít příští generace. Proto děti z mateřských a základních škol oslovily osobnosti, které svými dnešními rozhodnutími určují, jestli budou mít radostný a šťastný život nebo se budou muset trápit s problémy,  které jim nyní připravují bez dostatečného ohledu na životní prostředí a přírodu. Česká republika v ochraně přírody a životního prostředí stále zaostává za vyspělejšími zeměmi a těmto tématům věnuje menší pozornost než v západních státech. 

Obrázky děti nakreslily pro prezidenta, členy vlády, poslance, senátory, členy Ústavního soudu, stovku největších českých firem a pro největší nadace.   Do tvorby obrázků se zapojily děti z Mateřské školy Kostička v Milovicích, Základní školy Juventa v Milovicích, Mateřské školy Pohádka v Kutné Hoře, Mateřské školy 17. listopadu – Sedmikráska v Kutné Hoře, Základní školy ve Velkých Přílepech, Základní školy Sázavská v Praze, Mateřské škola Jingle Bells v Praze, Mateřské škola Vestec a děti přátel a příznivců České krajiny. 

„Všem dětem, učitelům i ředitelům vzdělávacích zařízení bych chtěl velmi poděkovat za nadšení a zájem se na projektu podílet. I když jsme je oslovili velmi pozdě, nikdo spolupráci neodmítl. Bylo vidět, že všem záleží na tom, aby se přírodě a životnímu prostředí věnovala větší pozornost. Všechny obrázky byly krásné, některé se dokonce vyrovnaly profesionálním ilustrátorům a bylo nám líto je dát do obálky a poslat. Nejraději bychom si je vystavili,“ zhodnotil reakci dětí ředitel.      

Obrázky z různých míst České republiky ukázaly jednu zajímavou věc. Jak milovické děti berou zubry, divoké koně a pratury jako běžnou součást přírody ve svém okolí. „Kromě zajíců, jelenů, lišek nebo kosů děti z Milovic stejně často kreslily zubry, divoké koně a pratury. Mnohé z nich se narodily v době, kdy již velcí kopytníci obývali rezervaci na okraji města, a tak jsou pro ně tato zvířata stejně přirozenou součástí přírody, jako motýli nebo mravenci.( Na podporu projektů ochrany přírody může veřejnost přispět prostřednictvím portálu pomahamekrajine.cz) .

Ochranářská společnost Česká krajina na projektech spojených s ochranou přírody spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, Botanické zahrady hlavního města Prahy, Zoo Liberec, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí. Dl e TZ

www.ceska-krajina.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová