Medicína

Petřínská rozhledna a další budovy se dnes zbarví do červena


Kategorie: Aktuality 
17.duben 2024

Již od roku 1989 se 17. dubna každoročně připomíná Světový den hemofilie. Tento den je pravidelně využíván k veřejné osvětě o této vzácné krvácivé chorobě, jejíž nejznámější přenašečkou byla britská královna Viktorie. „Hemofilie patří mezi vzácné dědičné choroby. Mezi nově diagnostikovanými pacienty je však v poslední době častější von Willebrandova choroba, i když co se týče závažnosti krvácivých projevů, je na prvním místě hemofilie,“ zdůrazňuje předseda Českého svazu hemofiliků.

Hemofilie, historicky nazývaná právě „nemocí králů“, je vzácné genetické onemocnění, které se projevuje poruchami srážlivosti krve. V Česku žije více než tisíc pacientů, v téměř naprosté většině mužů, kterým byla diagnostikována  zvýšená krvácivost. Hemofilie u žen je velmi vzácná, protože gen nemoci je uložen na chromozomu X. „Těžká forma této nemoci způsobuje nekontrolované krvácení nejen při lehkých úrazech, ale dokonce i bez jakéhokoliv vnějšího podnětu. Pokud není provedena včasná diagnostika nemoci a nasazena odpovídající léčba, může mít hemofilie dalekosáhlé zdravotní následky.

Von Willebrandova choroba je nejčastější vrozená krvácivá choroba. Její výskyt se odhaduje až na 1 procento z celkové populace. Symptomatické projevy však přivádějí k lékaři pouze 100 pacientů na milion osob. Podstatou nemoci je vrozený defekt funkce von Willebrandova faktoru, který se typicky projevuje krvácením ze sliznic, tedy například krvácením z nosu nebo silnějším menstruačním krvácením. Stejně jako u hemofilie se jedná o dědičné onemocnění, které však postihuje muže i ženy. V případě von Willebrandovy choroby má ale nemoc dopad zejména na ženy, u nichž vede výrazně delší doba krvácivosti k chudokrevnosti. Pokud se objeví krvácivost nebo zvýšená tvorba modřin, je vhodné konzultovat praktického lékaře. Některá forma onemocnění se může projevit až v pozdějším věku ženy.

V případě podezření na možný výskyt onemocnění bude mimo klasického hematologického vyšetření nově možné absolvovat samotestování na https://willebrand.cz/ ve spolupráci s Českým svazem hemofiliků www.hemofilici.cz a Hemojuniorem www.hemojunior.cz.

Červeně se 17. 4 rozsvítí: Petřínská rozhledna a budova Fakulty elektrotechnické Českého vysokého učení technického v Praze,  girlandy v brněnských ulicích (Česká, Masarykova, Kobližná, Běhounská, Středová) a budova Moravského zemského archivu v Brně, Radniční věž a Most Miloše Sýkory v Ostravě, Radnice na Horním náměstí v Olomouci, budova Historické radnice v Liberci, Zámek v Brandýse nad Labem, Mariánský morový sloup na náměstí Československé armády v Jaroměři, kostel Nanebevzetí Panny Marie a sv. Václava v Ústí nad Labem, Květinářství Blanche v Ústí nad Labem.

Dle TZ

www.hemofilici.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová