Medicína

Nový motivační online kurz Revma v klidu


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky Onemocnění kloubů 
26.duben 2024

Motivovat k pravidelnému cvičení – to je cílem nové webové aplikace pro lidi trpící autoimunitním revmatickým onemocněním. Těch je v Česku podle odhadů zhruba půl milionu. Pravidelný pohyb a psychická pohoda jsou pro léčbu revmatických onemocnění podle odborníků klíčové. Motivačně-edukační online kurz Revma v klidu má pomoci revmatikům cvičení začlenit do jejich každodenního života. Zároveň reaguje na nedostatek fyzioterapeutické a psychoterapeutické péče.

V České republice se s některou z 200 různých forem revmatického onemocnění léčí zhruba 500 tisíc pacientů. Jen u jednoho z nejčastějších onemocnění, revmatoidní artritidy (1 % populace), ročně přibude více než 3 tisíce nových případů. Zároveň se těmto pacientům v dostatečné míře nedostává fyzioterapeutické a psychoterapeutické péče pro dlouhé čekací doby. Přitom právě cvičení, pohyb, pozitivní přístup, psychická pohoda, strava a spánek jsou klíčové, aby se kvalita života pacientů s revmatickým onemocněním zlepšovala. Na situaci zareagovala pacientská organizace Revma Liga vytvořením online cvičebního kurzu Revma v klidu. Do něj se mohou přihlásit pacienti, ale i jejich příbuzní nebo i další lidé, které onemocnění a jeho léčba zajímají.

Cílem Revma Ligy bylo najít řešení, které by vedlo k začlenění cvičení do každodenních aktivit a k motivaci k aktivnímu přístupu pacienta. Cvičební program trvá dvanáct týdnů a nabízí více než sedm hodin videa zaměřeného jak na udržení a zlepšení funkčnosti pohybového aparátu, tak na koučink a psychickou podporu pacientů. „Cvičení zvyšuje pohyblivost postižených kloubů, předchází ochabnutí svalů a přispívá ke zvýšení svalové síly, pozitivně ovlivňuje také kardiovaskulární systém a udržuje správnou tělesnou hmotnost,“ upozorňuje na přínosy pravidelného pohybu pro revmatiky vedoucí vědecko-výzkumného týmu z Rehabilitačního ústavu Kladruby. Na motivačně-koučovacích videích pak spolupracoval psychoterapeut.

Více než stovku cviků a desítky motivačních prvků doplňují pravidelné úkoly a výzvy, například v podobě vedení deníku, ale také každotýdenní studie a další informace o onemocnění a jeho léčbě. Program je pro členy Revma Ligy zdarma a uživatel do něj má přístup po dobu jednoho kalendářního roku. Nečlenové mohou podpořit organizaci nákupem ročního členství ve výši 300 korun, a tím získat vedle kurzu i další výhody, nebo si pořídit pouze roční přístup do kurzu za 890 korun.

Revma Liga Česká republika je společnost lidí s revmatismem, jejich rodinných příslušníků a přátel. Po celou dobu svého působení má za cíl zvyšovat povědomí o revmatických chorobách a pomáhat nemocným. Spolupracuje s mezinárodními organizacemi stejného zaměření. Heslem ligy je: Revma si nevybírá, ale spolu to zvládneme. Je výstupem projektu (ZD-MGS3-019) „Stabilizace a profesionalizace spolku Revma Liga Česká republika“ a je financován z Fondů EHP 2014-2021 v rámci projektu Zdraví. Na jeho technickém řešení se podílela dobrovolnická komunita Česko.Digital. Více na www.revmavklidu.cz.

Dle TZ

www.storyhunters.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová