Medicína

Při alergii se nemusí trpět


Kategorie: Aktuality Alergie 
19.duben 2024

Pylová sezóna je období, ve kterém se v ovzduší vyskytují pyly a trvá až deset měsíců v roce. Sezonní pylová alergie je tak nejrozšířenějším typem alergie vůbec. Jen u nás jí trpí asi pětina populace. Počet lidí s alergickou rýmou navíc každoročně stoupá. Nejvíce jsou přitom postiženy děti. Ani současná medicína tato onemocnění neumí vyléčit, pouze je pomocí léků tlumí a zabraňuje zhoršování. Účinným pomocníkem v boji s respiračním onemocněním, včetně alergie, patří také inhalace. 

K alergenům patří také břízy, jejichž pylová sezona začíná v únoru a končí v říjnu. Velké problémy může působit i řepka. Typická sezóna travních pylů začíná někdy v květnu a končí až v pozdějším létě, překrývá se s ní sezóna alergenních bylin a plevelů. Časný podzim je pak obdobím vzdušných plísní.

Alergie mívají často první příznaky stejné jako běžné nachlazení. Neprojeví se horečkou či tělesnou bolestí, ale k typickým reakcím patří svědění sliznic, smrkání – rýma či ucpaný nos, časté kýchání, zarudnutí, pálení či slzení očí. Zanedbání alergických příznaků může vést k rozvoji dalších forem, např. alergické rýmy v astma. Zcela ojedinělé a minimálně obtěžující příznaky pylové alergie lze někdy řešit antihistaminiky. I zde bychom ale měli být opatrní.

„Nebezpečím mohou být nadužívané nosní uvolňující kapky, které mohou postupně poškodit nosní sliznici. Je proto vždy lepší konzultovat alergii s lékařem a nechat se alergologicky vyšetřit. Lékař pak nejlépe posoudí, zda a jak potíže léčit,“ doporučuje ředitel České iniciativy pro astma.

K usnadnění života alergika je nutné omezit kontakt s alergeny. Odborníci proto doporučují vyhnout se pobytu v přírodě, a to především v rizikovém období, což ale vždy dost dobře nejde. Vyvolané obtíže tak lze zmírnit pravidelnými inhalacemi, které napomáhají léčit nejen astma, ale také virózy, respirační nemoci, alergie či záněty dýchacích cest. Účinky nastupují okamžitě a jsou vhodné jak pro děti, tak i pro dospělé. Zvlhčená sliznice totiž dokáže lépe odstraňovat usazené alergeny. Inhalace je moderní a šetrný způsob prevence a léčby mnoha nemocí. Urychluje léčbu běžných infekcí a snižuje tak riziko případných komplikací např. přesun infekce na jiné místo.

 Inhalace sama obvykle alergii nebo astma nevyřeší, může však podpořit celkové zdraví organismu a spolu s léky dostat alergické projevy pod kontrolu. Zásadním požadavkem je ovšem nekouření. Kouření i pasivní, je nezpochybnitelně prokázáno jako významný rizikový faktor rozvoje astmatu a jeho nepříznivého průběhu. Dráždění sliznic kouřem přispívá také k projevům rýmy i zánětu spojivek.

Předcházet nemocem a dýchacím potížím lze inhalací inhalátorem jednou denně po dobu 10 - 15 minut. Prostřednictvím masky nebo náustku se do plic dostanou i ty nejmenší částečky užitečných minerálů, Aerosolová terapie umožňuje aplikaci léků přímo na potřebné místo dýchacího ústrojí. Na rozdíl od celkového podávání léků ústy, které ovlivňují celý organismus, umožňuje inhalace využití léčebného efektu jen v dýchacích cestách, tedy přesně tam, kde je to třeba.

Skvělým prostředkem je například Vincentka, přírodní mukolytický přípravek k inhalaci, který podporuje tvorbu nitroplicního hlenu, a tudíž je ideální volbou pro domácí užívání.  Navíc je k dostání k vybraným inhalátorům zdarma. Ideální je inhalovat večer před spaním, protože na inhalaci je potřeba klid. Více na www.inhalator.cz     

Dle TZ  

www.botticelli.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová