Hubnutí - obezita

Libujeme si v nezdravém jídle a pití (průzkum)


Kategorie: Aktuality Nadváha a obezita 
11.duben 2024

Až 47 % Čechů si několikrát týdně dopřává sladkosti. Sladkému jídlu holdují ženy o něco více než muži. A to není s nezdravými návyky vše. Až 33 % Čechů si dopřává slazené nápoje několikrát týdně, 12 % z nich dokonce pije slazený nápoj každý den. Několikrát za měsíc jimi nepohrdne více než polovina z nás. Slazeným nápojům fandí více muži než ženy. Stejné oblibě se u nás drží i jídlo z fastfood restaurací. Pravidelně několikrát za měsíc se zde stravuje 25 % Čechů. Vyplývá to z rozsáhlého průzkumu nadnárodní lékárenské skupiny Pilulka.cz a výzkumné agentury Behavio, který byl realizován na reprezentativním vzorku 1 000 lidí.

Nejen sladké potraviny a nápoje, průzkumu dominuje i domácí strava. Až 33 % žen a 32 % mužů konzumuje několikrát týdně sladké potraviny. Zajímavé je, že 10 % mužů a 7 % žen sladkosti nejí vůbec. Průzkum ukázal i to, že Češi mají stále v oblibě domácí stravu. Každý den nebo několikrát týdně si ji dopřeje 87 % mužů a 91 % žen. 

Nutriční terapeutka a specialistka dietoložka z Ambulance nutriční terapie doplňuje, že slazené nápoje stojí za celosvětovým problémem s obezitou. Vlivem jejich konzumace několikanásobně překračujeme množství přijatých jednoduchých cukrů za den. „Uvědomme si, že sníme-li sladkou potravinu či vypijeme-li sladký nápoj, velmi rychle nám stoupne hladina cukru v krvi. Posléze nastane celý řetězec reakcí, které vyprovokují tělo k tomu, že po hodině do krve uvolní zásobní cukr ze zásobního glykogenu, a tím se zase zvedne inzulin a do krve se dostanou mastné kyseliny FFA. Ty se běžně do krve uvolňují i při hladovění, ale pokud se tam dostanou v kombinaci s inzulinem, je to krok směrem k diabetu.“ 

V častém pití slazených nápojů a konzumaci sladkých potravin však nejsou Češi výjimkou. Tento trend je i v jiných zemích. Slazené nápoje se navíc velmi rychle vytráví. Vzhledem ke koncentraci cukru však nehydratují a nezasytí tak jako voda. Mozek je neumí vyhodnotit z nápojů přijatou energii. Často se pak stane, že zhruba do hodiny se dostaví tzv. vlčí hlad. Právě v tom je riziko pití tekutých kalorií ještě několikanásobně vyšší.

Výživoví poradci upozorňují, že pravidelnost a pestrost jídla patří mezi základní stavební kameny zdravého organismu. Denně bychom měli přijmout dostatek tekutin, nejlépe čisté vody, omezit uzeniny, sladké a slané pochutiny a zbytečně moc nesolit. Doporučují také upřednostnit rostlinné oleje, do stravy zařadit luštěniny, volit méně tučné maso a aspoň dvakrát týdně mít ryby. Na základě výzkumu se ukázalo, že ryby jí několikrát týdně pouze 11 % Čechů.  Až 81 % Čechů jí zeleninu až několikrát týdně. Průzkum ukázal, že 31 % Čechů jí denně ovoce a několikrát týdně ho konzumuje 44 % dotázaných. Zeleninu má denně na talíři 32 % osob, několikrát za týden si ji dopřeje 49 % dotázaných. Několikrát týdně masem nepohrdne 61 % mužů a 60 % dotázaných žen.

Zdravá strava je přitom tou nejlepší prevencí před různými civilizačními nemocemi. Ne všechny nemoci souvisejí se zdravou životosprávou, avšak u některých nemocí je strava součástí léčby. „Civilizační onemocnění souvisejí také s celkovým životním stylem,“ upozorňuje výživová poradkyně z projektu Nedietuj.sk. Právě díky pravidelné stravě se lidé dokáží snadněji vyhnout přejídání. Dle TZ

www.pilulka.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová