Medicína

Spotřební daň na e-cigarety zahájená


Kategorie: Aktuality Kouření 
12.duben 2024

Od 1. dubna 2024 začala platit nová spotřební daň na náplně do elektronických cigaret. Její současná výše je nastavena na 2,50 Kč na 1 mililitr náplně bez DPH, a to bez ohledu na to, zda obsahuje nikotin, či nikoliv. Každým dalším rokem by se o stejnou částku měla daň zvyšovat až na 10 Kč za mililitr v roce 2027. Spotřebitelé se proto nyní ve velkém předzásobují nekolkovanými výrobky. Čas mají do konce září. Podle Komory elektronického vapování povede zvyšování v dalších letech k rozpadu trhu a hrozí, že stát vybere na daních mnohem méně.

„Zavedení spotřební daně znamená pro výrobce a prodejce úplnou změnu činnosti. Proces je finančně i organizačně velmi náročný,“ říká předseda Komory elektronického vapování. Pravidla navíc podle něj nejsou jednoznačná. U náplní bez nikotinu se  očekává, že většinu trhu bude tvořit nezdaněný alternativní prodej-

Cena nejběžnějšího balení – lahvičky s obsahem 10 mililitrů – nyní podražila cca ze stovky na 130 korun. Do čtyř let by se dle současného plánu měla cena vyšplhat až na 220 korun, přičemž již v roce 2026 by byla nejvyšší v celé Evropě. Lidé si budou náplně buď sami míchat, nebo je pašovat ze zahraničí. Stát zcela přijde nejen o budoucí výnos spotřební daně, ale i o to, co se platí nyní. Vysoké zdanění navíc nejvíce postihne náplně s větším objemem, zatímco jednorázové e-cigarety s malým obsahem, které jsou populární mezi mládeží, nezdraží. Již v době schvalování spotřební daně se uživatelé začali náplněmi předzásobovat – jejich trvanlivost je ostatně 2–3 roky. Další vlna se očekává nyní a zejména pak v září 2024 před samotným ukončením prodeje neokolkovaných náplní.

Dostupnost legálních e-cigaret s různými příchutěmi hraje velkou roli při přechodu kuřáků na méně škodlivé alternativy. Příchutě pomáhají kuřákům se od cigaret oprostit. Jejich zdražení a omezení dostupnosti bude mít negativní dopady na veřejné zdraví.

Komora  apeluje na zákonodárce, aby zvážili ustoupení od dalšího plánovaného zvyšování sazeb. Měli by se inspirovat připravovanou evropskou směrnicí, která počítá s nižším a racionálnějším zdaněním podle obsahu nikotinu.. Do té doby budou čeští uživatelé ve velkém nakupovat v okolních zemích, zejména v Polsku, které má podobnou daň jako ČR, ale v dalších letech bude výrazně nižší. Slovensko a Rakousko spotřební daň na e-cigarety zatím vůbec nemají.

Z průzkumu  Komory vychází, že pro téměř polovinu českých kuřáků představují e-cigarety náhradu klasického kouření. Pokud stát sektor e-cigaret zlikviduje, hrozí, že se vrátí zpět ke škodlivějšímu tabáku. Komora elektronického vapování proto vyzývá vládu a poslance, aby ještě letos přehodnotili nastavení sazeb a zvolili jiný model zdanění.

Komora elektronického vapování je dobrovolné sdružení prodejců elektronických cigaret a souvisejícího příslušenství v ČR a na Slovensku. Sdružení vzniklo za účelem sjednotit výrobce, distributory a prodejce výrobků pro elektronické vapování. Mezi jeho činnost dále patří kontrola kvality zboží. Členové komory jsou vázáni přísnými pravidly. Dle TZ

www.kevap.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová