Rakovina

Tulipánový měsíc 2024 přinesl naději


Kategorie: Rakovina Aktuality 
01.duben 2024

Tulipánový měsíc přinesl naději na desítky onkologických pracovišť v ČR  v podobě obrázků, vzkazů, přáníček a drobných dárků od veřejnosti. Předal ji  onkologicky nemocným, kteří se dozvěděli, že se na ně, i mimo nemocnici, pamatuje.

Dobrovolnice na Moravě, k tomu říká, „zapojilo se více MŠ a ZŠ než minulý rok a akce se setkává nejen v nemocnicích, ale i školách s velkým nadšením. V Břeclavi měli tulipány téměř celý rok, ve Zlíně chtěli nazdobit oddělení i mimo onkologii.“

Naději a projev solidarity získalo, díky mnoha dobrovolníkům, na 4 desítky onkologických pracovišť. Zapojilo se více než 6 tisíc osob – dětí i dospělých a také více než stovka organizací, škol, zájmových sdružení i firem. Všichni tak připomněli v březnu tíži onkologické nemoci, ale i možnost získání důležitých informací a podpory.

Březen přinesl výzdoby onkologií, přednášky, dílny, semináře i benefiční prodeje tulipánů. Příkladem je beseda pod názvem „Když pečuje filozof“, nebo vyhlášení výsledků literární soutěže pro středoškoláky „Žít nejen přežívat“.

Oficiální zakončení Tulipánového měsíce 2024 bude v Praze 11. dubna a bude spojené s benefiční aukcí děl výstavy kaligrafií, které pro Amelii a Tulipánový měsíc vytvořila škola kaligrafie Petry Vitáskové. Připojit se k akci lze stále. Benefiční akce totiž dovolují poskytovat bezplatné, odborné služby v Centrech Amelie, kam se mohou pro informace i podporu obracet onkologicky nemocní i jejich blízcí po celý rok a z celé ČR. Dle TZ

www.amelie-zs.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová