Medicína

Senioři mohou přijít o tisíce


Kategorie: Aktuality 
28.březen 2024

Pokud pacient doplatí za léky na recept více než stanovuje zákonný limit, jeho zdravotní pojišťovna mu pošle peníze zpět. V posledních letech však došlo k výraznému nárůstu nedoručených plateb prostřednictvím peněžních poukázek a lze očekávat, že za rok 2023 bude tato částka ještě vyšší – zdravotní pojišťovny totiž vracejí rekordní sumu peněz. Z více než 90 % se to týká seniorů, kteří tak mohou zbytečně přijít o tisíce korun.

Zdravotní pojišťovna RBP vrací svým pojištěncům za rok 2023 rekordní částku 43 milionů korun. V porovnání s rokem 2022 jde o 26% nárůst, tedy skoro o 9 milionů korun. Na vratky za léky má nárok zhruba 29 000 osob, přičemž 26 850 tvoří osoby starší 65 let. „Pojištěncům seniorům posíláme zpět 38,8 milionů korun,“ upřesňuje tiskový mluvčí pojišťovny. Podle něj ovšem roste i počet nedoručených plateb za vratky. V roce 2022 šlo o pětinásobný nárůst, celkem o více než 220 000 korun. Rok 2023 je ale v tomto kontextu podstatně horší. Jen za první tři čtvrtletí se nám na účet vrátilo už 630 tisíc korun a výplata vratek za poslední kvartál kvůli nevyzvednutým poukázkám ještě stále probíhá.

Lidem, kteří své pojišťovně nesdělili číslo bankovního účtu, chodí vratky prostřednictvím poštovní poukázky. Pokud ale lidé neoznámí svou aktuální adresu, případně jsou delší dobu hospitalizováni v nemocnici a nestihnou peníze vybrat během jednoho měsíce, složenka propadne a částka se vrací zpět do pojišťovny. Ta potom musí složitě pátrat, kam má peníze poslat. Situace je o to složitější, že jde v naprosté většině o seniory ve vyšším věku, kteří často ani nemají mobilní telefon. Pojišťovna proto doporučuje klientům, aby si založili bankovní účet a sdělili jeho číslo. Je to nejrychlejší, nejbezpečnější a také nejlevnější způsob, jak dostat peníze zpět.

Právě v tomto období pojišťovny rekordní vratky rozesílají, takže mají lidé nejvyšší čas oznámit zdravotní pojišťovně aktuální adresu nebo číslo účtu. Mohou zajít na pobočku, zatelefonovat do klientského centra nebo pojišťovnu kontaktovat elektronicky jejich příbuzní prostřednictvím e-mailu nebo aplikace.

Zákonný limit zahrnuje doplatky za léky a léčivé přípravky či potraviny pro zvláštní lékařské účely a započítává se do něj cena nejlevnějšího léku na trhu s danou účinnou látkou a množstvím. Od roku 2025 se pak počítá se zásadní změnou. Přeplatky by již neměly vracet zdravotní pojišťovny. Při předložení receptu na léky totiž lékárník v systému ihned uvidí, zda pacient již dosáhl limitu, a lidé by je tudíž již při nákupu léků nemuseli platit. Dle TZ

www.rbp213.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová