Medicína

Dotaz pro VZP – endokrinologická vyšetření


Kategorie: Aktuality Dotazy na VZP 
27.březen 2024

Jaká vyšetření jsou hrazena zdravotní pojišťovnou u endokrinologa?
Odpovídá Mgr. Viktorie Plívová, tisková mluvčí

 

Veškerá vyšetření, která jsou pacientovi indikována ošetřujícím lékařem (praktickým lékařem či endokrinologem), jsou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Vyšetřovacích a diagnostických metod je celá řada, jejich použití se odvíjí od toho, na kterou hormonální poruchu má lékař u pacienta podezření. Všechna vyšetření a odběry je nutné provést ve smluvních zdravotnických zařízeních (tzn. u poskytovatele zdravotních služeb, který má smlouvu se zdravotní pojišťovnou pacienta).

Zachycení hormonálních poruch je důležité, jejich včasná diagnostika umožní brzké zahájení léčby a může zabránit rozvinutí dalších onemocnění. Projevy hormonálních poruch mohou být různé (např. poruchy růstu, snížení nebo zvýšení funkce štítné žlázy, osteoporóza, cukrovka apod.) a rovněž tak i příčiny mohou mít různý původ (záněty, poruchy tvorby enzymů, vrozené vady atd.).

Prvotní základní vyšetření zdravotního stavu pacienta provádí všeobecný praktický lékař, v případě dětí praktický lékař pro děti a dorost. Role praktického lékaře je zásadní, protože daného pacienta má zaregistrovaného v dlouhodobé pravidelné péči a zná ho, což mu umožňuje stanovit včasnou diagnózu a zajistit další potřebná vyšetření. Při podezření na hormonální poruchu či odchylku může praktický lékař pacienta doporučit ke specializovanému vyšetření v endokrinologické ambulanci.

Endokrinologické vyšetření provádí lékař specialista – endokrinolog (odbornost 104 – endokrinologie). Pacientům se doporučuje přinést od registrujícího praktického lékaře zprávu a výsledky absolvovaných vyšetření – tím se předejde, aby se některá vyšetření neprováděla opakovaně.

Endokrinolog s pacientem během vstupní prohlídky nejprve projde jeho aktuální zdravotní stav (zdravotní obtíže), anamnézu (osobní, rodinnou, sociální, pracovní), a zjišťuje prodělané nemoci, alergie a aktuálně užívané léky. Následně provede fyzikální vyšetření (pohledem, pohmatem, poslechem, poklepem) se zaměřením na žlázy s vnitřní sekrecí, EKG, sonografické vyšetření (např. štítné žlázy, nadledvin, příštítných tělísek apod.). Nedílnou součástí je laboratorní vyšetření krve a moči, hladiny hormonů atd. Odběry jsou prováděny buď přímo v endokrinologické ambulanci nebo v laboratorních odběrových místech. V případě, že se pacient rozhodne pro odběr v odběrovém místě, vypíše mu endokrinolog „žádanku na laboratorní vyšetření“, ve které jsou uvedeny konkrétní požadavky na laboratorní vyšetření.

Na základě provedených vyšetření a výsledků laboratorního vyšetření stanoví endokrinolog pacientovu diagnózu a zvolí vhodnou formu léčby včetně preskripce léků. Případně indikuje pacienta k dalšímu vyšetření, např. některou ze zobrazovacích metod (počítačová tomografie, magnetická rezonance) nebo v případě potřeby k biopsii. Léčba hormonálních odchylek (nesprávné funkce žláz s vnitřní sekrecí) zpravidla spočívá v preskripci léků, eventuálně substituční (nahrazující) léčbě hormony, kterých má tělo nedostatek. K chirurgickému zákroku (např. štítné žlázy) se přistupuje až v případě, že farmakologická léčba není účinná.

Vyšetření u endokrinologa může být jednorázové, kdy další dispenzární péči přebírá registrující praktický lékař. Případně, pokud to zdravotní stav a pacientova diagnóza vyžadují, může pacient i nadále zůstat v péči endokrinologa, který ho dispenzarizuje, pravidelně kontroluje a předepisuje mu indikovaná léčiva. Dle závažnosti onemocnění pacient absolvuje kontrolní vyšetření a odběry v horizontu týdnů až měsíců.

www.vzp.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová