Hubnutí - obezita

Zdravá hmotnost je prevence


Kategorie: Aktuality Hubnutí - obezita 
05.duben 2024

Zdravá hmotnost je klíčovým prvkem prevence mnoha onemocnění, která postihují obyvatele moderního světa. Rozsáhlý problém obezity se ve 21. století stává vysokým rizikem pro diabetes, kardiovaskulární choroby, a dokonce i onemocnění COVID-19. Problematikou nadváhy se zabývají lékaři z kliniky Health+, endokrinolog a nutriční specialistka.

K důležitým faktorům ovlivňujícím tělesnou hmotnost patří pohyb, kterého dnes mají děti i dospělí značný nedostatek. Ale obecně jde o zdravý životní styl, kam více než pohyb spadají stravovací návyky. Vinu na rozvoji obezity má skladba jídelníčku, jež zahrnuje pokrmy z fastfoodů, sladkosti, chipsy, přeslazené nápoje a podobně. Obecně se dá říci, že složením stravy a nedostatkem pohybu převyšuje u lidí energetický příjem. Problémy s obezitou se navíc přenášejí mezi generacemi, a pokud má dítě jednoho či oba rodiče s nadváhou nebo obezitou, má mnohem vyšší pravděpodobnost, že bude během života trpět stejným problémem.

Další příčinou nadváhy/obezity může být stres, který je považován za významný rizikový faktor pro vznik většiny civilizačních onemocnění. Bývá častým spouštěčem emočního přejídání, které může nabýt až charakteru záchvatovitého přejídání. V reakci na stres se zvyšuje hladina hormonu kortizolu, který ovlivňuje zvýšené ukládání tuku do břicha. Tento břišní, nebo také viscerální tuk je vysoce metabolicky aktivní a zvyšuje riziko metabolických a kardiovaskulárních komplikací. Hubnutí se ve stresovém období příliš nedaří a bývá také příčinou selhání vytčeného režimu.

Nejčastější obtíže, které se u dětí a dospívajících projevují v souvislosti s nadváhou či obezitou, jsou problémy s pohybovým aparátem, často jde o postižení páteře, skoliózu, špatné držení těla, ploché nohy a podobně. Ale objevují se také různé metabolické dopady, které dříve bývaly jen u dospělých. U těch obezita ovlivňuje například vysoký tlak, cholesterol, rozvoj diabetu nebo kardiovaskulárních onemocnění. Dnes přitom není nijak složité najít 17ti nebo18ti letého adolescenta, který má cukrovku 2. typu či jiné choroby, které jsou typicky spojeny se středním a vyšším věkem. Obezita je navíc u mnoha nemocí zásadním rizikovým faktorem, který zhoršuje jejich průběh.

U dospělých se k hodnocení využívá Body Mass Index (BMI) a na internetu jsou k dispozici i online kalkulačky. U dětí je výpočet složitější, nejlepší pomůckou jsou percentilové grafy, které jsou přílohou zdravotního průkazu. Pediatři při osobních prohlídkách dítě měří a váží, hodnoty poté zapisují do grafů. Ideální je, když se křivka pohybuje kolem 50 percentilu, norma je mezi 25 a 75 percentilem. Pokud se dítě dostane nad 90 percentil, už je v pásmu nadváhy a rodiče by měli zpozornět. Dospělí si mohou tělesnou hmotnost snadno zhodnotit sami pomocí kalkulaček BMI a pokud se pohybují v pásmu nadváhy/obezity, také by měli zvážit konzultaci s lékařem, protože tak si mohou ušetřit mnoho budoucích obtíží.

První krok je vždy na straně daného jedince, aby si vůbec připustil, že má nezdravou tělesnou hmotnost a vyhledal odborníka. Lékař by se měl soustředit hlavně na to, aby odhalil příčinu, která růst hmotnosti způsobuje. Totiž zda je důvodem nezdravý životní styl, nebo zda se jedná o projev nějakého interního onemocnění. V tomto případě je pacient předán do péče vhodného specialisty. Pokud je nadváha/obezita vyvolána nezdravým životním stylem, pomůže s léčbou dietolog.

Health+ je moderní soukromé zdravotnické zařízení s téměř 15letou tradicí, které poskytuje komplexní péči, nabídku dlouhodobých programů a  lékařskou péčí týmem specialistů. Dle TZ

www.topicpr.cz  

 

Autor: MUDr. Olga Wildová