Nemoc a zdraví

Světový den ústního zdraví 20. březen


Kategorie: Aktuality Zuby 
20.březen 2024

Česká firma se stoletou tradicí apeluje u příležitosti Světového dne ústního zdraví v péči o dětský chrup na rodiče. Stejně tak volá po součinnosti v edukaci o dětský chrup v pražských mateřských školkách a nabízí pomoc.

Návštěva u zubaře často bývá horor – kazivost dětských zubů neklesá a v ordinacích se zbytečně často odehrává drama pro všechny zúčastněné – děti, lékaře i rodiče. Kazy nalézají stomatologové i na nedávno prořezaných zubech a dětské trauma ze zubařů je na světě raz dva. Nutno ale říci, že zcela zbytečně. Alfou a omegou zdravých zubů je totiž pravidelné a důkladné čištění, za které jsou u malých dětí zcela a bez výjimky zodpovědní rodiče.

„Ačkoli by se mohlo zdát, že s mléčnými zoubky nemohou být žádné problémy, opak je pravdou. Skutečností je zvýšená kazivost u velmi malých dětí. Výjimkou nejsou děti s mnohočetnými kazy, kterým je třeba teprve 1,5 roku nebo dva roky,“ popisuje své zkušenosti stomatolog z K2 stomatologie s.r.o a dodává: Nezřídka vídáme u dětí i kazy velmi rozsáhlé, na ploškách, které se běžně nekazí. Viník těchto stavů je zcela jasný: Kromě nedostatečné ústní hygieny hraje zásadní roli nadměrný příjem cukrů, zejména ve formě sladkých nápojů.  Připojuje se další odborník: „I nejmenší děti je nutné naučit, že ústní hygiena dvakrát denně je nutná a nelze akceptovat výjimky. A samozřejmě učit děti pít neslazené nápoje a udržet v mezích i další sladkosti.“

Zubní lékaři také zmiňují vysokou náročnost ošetření kazů – děti bývají vystresované, nespolupracují, ošetření proto trvá dlouho a ze strany lékaře je potřeba mnoho trpělivosti. Korektní ošetření zubů je mnohdy zcela nemožné. Případně musí probíhat v celkové anestezii, což pro dětský organismus představuje zcela zbytečnou zátěž. Vyhnout se „hororu“ v zubní ordinaci přitom není těžké. A zcela pochopitelně mají vše v rukou rodiče.

Další z odborníků jen potvrzuje: „Dítě by si mělo zvykat na ordinaci od prvního zoubku, kdy prohlídka trvá pár vteřin. V tomto věku jde právě o seznámení s prostředím. Rodič by měl současně dostat potřebné informace, aby mohl pečovat o zuby tak, aby dítě v budoucnu zubní ošetření nepotřebovalo. Bohužel se toto moc často neděje. Rodič si však musí uvědomit, že dokud dítě nemá manuální zručnost, tak je právě rodič zodpovědný za péči o zuby, a to do cca 10-12 let.“

Zatímco podle průzkumu Češi a zuby, v roce 2021, se 59 % dospělých s mimořádně nezdravými zuby zubaře obává, lidé se zdravými zuby se bojí jen v 18 % případů. A podobně to je i u dětí – pokud jim rodiče zajistí, aby jejich zoubky zůstaly zdravé, bude jejich první zkušenost se zubařem příjemná a všechny další kontroly pro ně nebudou zdrojem strachu a stresu.

Zubům nejvíc škodí nezájem. Podle pravidla „čistý zub se nekazí“ proto stačí dětem vštípit, že o zoubky je nutno se dvakrát denně starat. A jelikož děti nejsou většinou až do 10 let motoricky ani mentálně schopné si zoubky vyčistit správně, musí je čistit rodiče a dítě může jen „pomáhat“. Pokud zuby nevyčistíme klasickým kartáčkem správnou technikou a následně i mezizubním kartáčkem, na sklovině zůstane plak, který už po jednom dni začne zrát a být pro zub nebezpečný. Velkou hrozbou je také cucání čehokoliv sladkého. Doporučuje se, aby rodiče se svými dětmi začali chodit k zubaři co nejdříve. S prvními prořezanými zoubky nehrozí problém a návštěva zubaře má spíše jen seznamovací charakter. Dítě nezažívá žádnou bolest a získává k místu důvěru. Tím se usnadní všechny další návštěvy a samozřejmě se tak mohou včas odhalit i všechny vady, které se dají ihned řešit.

Na nutnou péči o zdraví dětských zoubků reagují i výrobci potřeb pro zubní hygienu a na trhu se objevuje množství kvalitních kartáčků, past a gelů na citlivé dásně miminek. Příkladem je společnost, která nabízí komplexní řadu produktů pro ty úplně nejmenší až po děti juniorního věku. Už při prořezávání prvních zoubků lze dětem ulevit bylinkovým gelem, který regeneruje a zklidňuje dásně, a poté navázat bylinkovou zubní pastou pro nejmenší, která pečuje o citlivé dásně a posiluje zubní sklovinu. Na výběr je i bylinná zubní pasta s jablečnou příchutí a fluoridy, která je speciálně určena pro čištění mléčných zubů a dětských dásní. Pro smíšený chrup je vhodná zubní pasta s vyšším obsahem fluoridů. Ta je doplněna i ústní vodou s příchutí Spearmint.

Společnost přináší nabídku těch nejkvalitnějších přípravků pro péči o zoubky, i osvětu mezi dětmi a rodiči. Proto v rámci Světového dne ústního zdraví, který připadá na 20. března, organizoval speciální vzdělávací akce. V sídle firmy probíhaly 18. a 19. března 2024 osvětově edukační akce za účasti odborníků a dentálních hygienistek pro mateřské školky z celé Prahy 4, kam přišlo více než 250 dětí.

Stejný cíl má i projekt Dětský úsměv, jehož je společnost generálním partnerem. Projekt ve školách, školkách a dětských domovech pořádá pravidelné edukační lekce, kde se děti přístupnou formou učí správně si čistit zuby a předejít tam kazům a jeho komplikacím. „Vychází se z dlouholetých zkušeností ze Švýcarska, kde se díky preventivním programům ve školách podařilo kazivost zubů zásadně snížit.,“ říká ředitelka projektu. Děti při lekcích pochopí, jakou hodnotu mají zdravé zuby a co všechno si ušetří, když se o ně budou dobře starat.

Každá činnost, která se provádí pravidelně, se stává rituálem, bez kterého si člověk svůj den nedokáže představit. Důležité je, aby si děti zvykly na pravidelné čištění, na správnou techniku a správný kartáček a aby se pro ně čištění zubů stalo běžnou součástí každého dne.

Herbadent je česká firma s více než stoletou tradicí, jejíž počátky sahají až do roku 1897, kdy začínala výrobou medicinálních vín. Dnes základ produktového portfolia firmy tvoří ryze přírodní zubní pasty a gely na dásně či ústní vody a další výrobky s antibakteriálními a protizánětlivými účinky. Dle TZ

www.wsczech.cz

 

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová