Hubnutí - obezita

Jak účinně shodit kila po porodu


Kategorie: Aktuality Jak zhubnout? 
29.březen 2024

Období po porodu je pro ženu náročné v mnoha různých ohledech. Náhle se například nedostává času na dříve běžné činnosti, a to i co se týká pestré stravy a pravidelného a vyváženého jídelníčku. Také cvičení a sport se daří udržet spíše menšině maminek. Snadno se tak stane, že se ručička na váze postupně vychyluje ke stále vyšším číslům. Tento proces není jednoduché zastavit. Proto radí výživový poradce.

 

Během těhotenství nebo kojení je nutné zapomenout na všechny diety. Samotné kojení znamená výdej energie v řádech stovek kalorií denně. Extrémní omezení stravy by mohlo znamenat až kolaps. Toto období je zátěží, a proto by určitě každá kojící žena měla dbát na přiměřený příjem vitaminů a minerálů a na dostatečný přísun bílkovin, jejichž příjem by měl být navýšen přibližně o 10-20 %. Mezi stěžejní patří vápník obsažený převážně v mléčných výrobcích, dále železo, jód (jodizovaná sůl, mořské ryby), omega-3 mastné kyseliny, hořčík, zinek a další.

Během kojení se doporučují spíše šetrné a doplňkové způsoby, jak se postarat, aby zbytečně nedocházelo k váhovému přírůstku.  Doporučuje se zařadit hlavně pravidelný pohyb: Může to být jakákoliv aktivita o délce 40-60 minut, např. pravidelné delší procházky s kočárkem. Důležitá je zásada nedojídat po dítěti. Je nutno si uvědomit, že dětská výživa je zdrojem vysokého množství energie, výsledkem bývá pro ženu postupný nárůst hmotnosti.

Zásada pitného režimu platí vždy a pro každého, pro ženu v období laktace zvláště. Pomocí vody probíhají v těle procesy získávání energie, přenos živin, hormonů, ale i odpadních látek. Pro ženy je důležitá z hlediska kvality vlasů, nehtů a hydratace pokožky. V každém případě ovšem dát přednost neochucené vodě než slazeným nápojům. Během kojení je nutné vyloučit alkohol a nápoje s kofeinem.

Klíčový, pro rovnováhu v těle a snížení pocitu hladu, je také dostatek spánku, což je často po porodu velmi obtížné. Je dobré, kdykoliv usne dítě, jít spát. Mohou pomoci krátké relaxační techniky v podobě uvolňovacího cvičení v leže, které mají za cíl celkové zklidnění organismu. Určitě je vhodné vyvarovat sledování obrazovky nebo displeje mobilního telefonu.

Po ukončení laktace lze zahájit redukci hmotnosti. Platí zde jednoduchá úměra – je potřeba snížit přijatou energii a ideálně navýšit vydanou. V první řadě zamyslet se nad jídelníčkem. Zároveň je ale nutné zachovat příjem bílkovin a mikronutrientů v podobě čerstvé a pestré stravy tak, aby tělu nezačaly chybět důležité látky. Pomoci může výživový poradce, který umí odborně sestavit jídelníček na míru a poradí také s přípravou a složením jídel. Případně si lze rovnou vybrat komplexní redukční program, na webu Spolukiladolu.cz založený na nízkoenergetické dietě a úzké osobní spolupráci klienta právě s výživovým poradcem. Stěžejní složkou je závěrečná „stabilizační“ fáze, kde si klade důraz na edukaci dlouhodobé udržení hmotnosti klienta bez jojo efektu a sestavení jídelníčku na míru. Dle TZ

www.know.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová