Hubnutí - obezita

Za hranicemi hmotnosti


Kategorie: Aktuality Nadváha a obezita 
29.březen 2024

Obezita již není jen otázkou individuálního zdraví, ale stává se významným celospolečenským problémem, který vyžaduje komplexní přístup a společenskou změnu. Jedná se o jeden z nejzávažnějších zdravotních problémů, nejen pro pacienty, kteří jí trpí, ale i pro veřejné zdraví. Obezita navíc významně zvyšuje riziko chronických onemocnění. Podle dat EASO (The European Association for the Study of Obesity) jsou to nejčastěji, diabetes 2. typu, hypertenze, ischemické choroby srdeční i onkologická onemocnění. Obezita může způsobovat i psychické problémy.

Česká republika je v obezitě „premiantem“. Alarmující je, že 60 % Čechů má vyšší než normální tělesnou hmotnost. Každý pátý Čech je obézní. Nadváhou, dle dat Eurostatu, trpí nejvíce muži, jsou na třetím místě, ženy jsou jedenácté.  Ve vzácných případech se jedná o vrozený genetický syndrom, endokrinní poruchy, vedlejší účinky léků, (psychofarmaka, antiepileptika) apod. Mezi další rizikové faktory pro rozvoj obezity se řadí nedostatek spánku.

 „Nadváha a obezita také zhoršuje průběh jiných onemocnění nebo komplikuje rekonvalescenci po operacích a úrazech. Dle statistik počet obézních osob stále roste. Nejvíce se to týká lidí nad 50 let. Velkým problémem je i vysoká spotřeba cukru v potravinách a nápojích a častá konzumace polotovarů a jídel z rychlého občerstvení,” upozorňuje členka týmu www.zastavmenadvahuaobezitu.cz, lékařka z Endokrinologického Ústavu v Praze.

Podle studií Světové zdravotnické organizace (WHO), celosvětově roste počet dětí s obezitou i v ČR. Hlavní příčinou je nedostatek pravidelného pohybu, konzumace slazených a energeticky bohatých nápojů, časté návštěvy fastfoodů nebo sezení u počítačových her a s tím související nedostatek spánku. Často v interakci s individuální genetickou predispozicí.

„Úloha rodičů i společnosti je klíčová – děti by měly být od útlého věku vedeny k pohybovým aktivitám, vyváženému a pravidelnému stravování a spánkovému režimu s omezením moderních technologií před spaním. Cílem je naučit děti a dospívající zdravému životnímu stylu, který pro ně bude běžnou součástí každodenního života. Především pro jejich zdraví, ale i pro psychickou pohodu teď i do budoucna”. dodává dětská endokrinoložka a diabetoložka z Kliniky dětí a dorostu 3. LF UK a FNKV Praha.

Nárůst počtu dětí s obezitou v ČR podle Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v roce 2016 o 10 % dětí. Podle výsledků Studie antropologických dat, se tato hodnota v roce 2021 rapidně zvýšila a dosáhla 16 %, což je ve srovnání s rokem 2016 o jednu třetinu více. Studie potvrdily, vliv lockdownu, který zhoršil již existující výskyt obezity.

Na rozvoji nadváhy a obezity se podílí mnoho faktorů, jak bylo řečeno. Obezita není jednoduchá rovnice, ale zjednodušeně lze říci, že vyšší energetický příjem, než energetický výdej v interakci s genetickou predispozicí je jednou z hlavních příčin rozvoje nadváhy a obezity. Spolu s pravidelnou pohybovou aktivitou (i běžná chůze každý den má pozitivní vliv), nepřejídat se a konzumovat přiměřené porce jídla je základem. Klíčem je pestrá a vyvážená strava s dostatkem bílkovin, komplexních sacharidů, zdravých tuků, vlákniny a sezónního ovoce a zeleniny. Pokud jsou kila navíc, je třeba při snižování hmotnosti postupovat krok za krokem a pomalu. Pro optimální výsledky je žádoucí konzultace s odborníky (lékař, nutriční terapeut, psycholog, fyzioterapeut).

Dle TZ

www.amic.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová