Medicína

Rozdíl mezi alergií a virózou


Kategorie: Alergie Nemoc a zdraví Aktuality 
27.březen 2024

Po mírné zimě přichází dřívější jaro, které s sebou přináší dřívější nástup pylové sezóny. Až třetina dospělé populace má v jarních měsících pylovou alergii. Jak rozpoznat rozdíl mezi příznaky alergie na pyl a nachlazením? S brzkým nástupem jara se ve vzduchu objevují první pylové alergeny z lísek, olší, zahradních rostlin, včetně tisů a cypřišů. Alergická reakce na pyl se objevuje až u 30 % dospělých, a až u 40 % u dětí.

Klíčovým faktorem pro efektivní zvládání alergií spočívá ve schopnosti odlišit symptomy alergie na pyl od těch při nachlazení. V případě virových onemocnění bývá typická vyšší teplota, pálení očí, únava a bolesti kloubů i svalů a celková zchvácenost. Naopak alergické reakce se projevují převážně vodovou rýmou, přičemž zvýšená teplota, celková únava a zchvácenost v tomto případě nepatří mezi její typické příznaky.

Zejména pacienti trpící astmatem, kterých je konkrétně v České republice přibližně 500 000, čelí riziku závažnějšího průběhu virových onemocnění. V důsledku toho je pro tuto skupinu jedinců zvláště doporučeno očkování proti chřipce a dalším virovým onemocněním, které mohou zhoršit průběh astmatu.

Pro pacienty s častými a závažnými alergickými reakcemi se nabízí alergenová imunoterapie. známá také jako desenzibilizace, což je léčebná metoda navržená ke zmírnění alergických reakcí na specifické alergeny. Princip AIT spočívá v postupné a kontrolované expozici pacienta malým množstvím alergenu, které jsou postupně zvyšovány. Cílem této terapie je dosáhnout tolerance organismu vůči alergenu, což v konečném důsledku vede k redukci nebo eliminaci alergických příznaků. Může být podávána v různých formách, a to včetně tablet, kapek pod jazykem nebo injekcí.

V případě alergických projevů může kromě antihistaminik pomoci také sledování pylových kalendářů a omezení venkovní aktivity v období s vysokým výskytem alergenů. V případě výskytu alergických reakcí je vhodné navštívit lékaře, důkladné pochopení vlastní alergie a identifikace specifických alergenů.

 Dle TZ

www.prmoc.net

Autor: MUDr. Olga Wildová