Nemoc a zdraví

Černý kašel se šíří všemi věkovými kategoriemi


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
17.březen 2024

Bakteriální infekce, způsobená bakteriemi Bordetella pertussis a Bordetella parapertussis, je vysoce nakažlivé onemocnění s celosvětovým výskytem. Je označována jako nejnebezpečnější nemoc dětského věku. Nejrizikovější skupinou jsou malé děti a neočkovaní jedinci, u kterých hrozí rozvoj závažných komplikací. Dále to jsou rizikoví pacienti starší, trpící například astmatem nebo chronickou obstrukční plicní nemocí případně dalšími závažnými nemocemi. V ČR je toto onemocnění dlouhodobě sledováno a patří mezi povinně hlášená infekční onemocnění.

 

Rozpoznat černý kašel v počátku nemoci není vždy snadné. Jeho projevy, obzvláště u dospělých osob, probíhají atypicky a bez dalších komplikací. Tedy velmi podobně běžnému nachlazení. Onemocnění trvá týdny. Zejména v počátečních stadiích se také  projevuje rýmou a kašlem. Z tohoto důvodu je onemocnění zřejmě poddiagnostikováno. U rozvinutých stadií bývá zpravidla kašel charakteristický – záchvatovitý, dráždivý, spojený s hlasitým sípavým nádechem, popisuje onemocnění černým kašlem specialista na problematiku nádorů plic v Masarykové onkologickém ústavu v Brně.

Černý kašel se šíří kapénkami, a nemocný tak často šíří nemoc do svého okolí, aniž by o tom věděl. „Je to vysoce nakažlivé onemocnění a nejlepší prevencí je v prvé řadě pravidelné přeočkování. Dále pak můžeme jmenovat omezení kontaktu s nakaženými jedinci, antibiotickou terapii nemocných, která značně zkracuje infekčnost pacientů, a případnou postexpoziční antibiotickou profylaxi rizikových kontaktů,“ zmiňuje lékařka z Centra cestovní medicíny, Praha 1.

Nejúčinnějším nástrojem dnešní doby je očkování, které se v Česku provádí již od roku 1958 a je součástí povinné vakcinace. Všechny děti by ho měly podstoupit nejprve v rámci hexavakcíny a následně pak při přeočkování v pěti a deseti letech. Očkování ani prodělání nemoci neposkytuje celoživotní ochranu. Po očkování dochází v průběhu cca pěti let k vyvanutí imunity, po prodělání nemoci o něco později. Vzhledem k tomu, že v dospívání ani dospělém věku již není očkování proti černému kašli zahrnuto do pravidelného očkovacího kalendáře, je velká část populace k onemocnění vnímavá. I v důsledku toho bakterie stále koluje v populaci a opakují se cca pětileté cykly nárůstu a poklesu počtu onemocnění.

Lékaři apelují na očkování žen v těhotenství, protože tak lze předcházet nákaze především u novorozenců a dosud neočkovaných kojenců. Ideálně mezi 28. a 36. týdnem, protože protilátky ochrání nejen těhotnou, ale transplacentárním přenosem i miminko do doby, než bude možné ho očkovat.

Vysoká infekčnost onemocnění rezonuje ve společnosti a skutečnost, že Státní zdravotní ústav hlásí nejvíce případů odhalení nákazy za posledních deset let, činí z černého kašle jedno z nejsledovanějších témat. Server pilulka.cz zaznamenal od začátku roku 2024 rapidní nárůst zájmu o toto téma koncem roku 2023, zvýšená poptávka v prodeji léků ale není. Dle TZ

www.pilulka.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová