Nemoc a zdraví

Dovoz inkontinenčních pomůcek až do domu


Kategorie: Inkontinence Aktuality 
19.březen 2024

Zdravotnická skupina  začala dovážet inkontinenční pomůcky do bydliště pacientů. Klientům tak odpadá namáhavé nošení objemných a těžkých balíků. V případě klienta se třetím stupněm inkontinence, může zásilka pomůcek na tři měsíce včetně podložek, vážit až 42 kg. Lidé se díky nové službě  vyhnou frontám i mnohdy nepříjemnému nakupování pomůcek v lékárnách. Služba je funkční ve všech ambulancích EUC a také u některých smluvních lékařů v rámci celé ČR.

 

Pro využití služby stačí mít od lékaře ePoukaz, na webu euc.cz zadat “EUC domů” a vyplnit místo doručení do objednávkového formuláře na webových stránkách. Zásilka bude klientovi dovezena zdarma až domů. Výhodou poukazu je úhrada inkontinenčních pomůcek z veřejného zdravotního pojištění, volná kombinovatelnost pomůcek a v neposlední řadě odborná rada lékaře. Pomůcky na poukaz smí předepisovat vedle urologa také praktický lékař, gynekolog, neurolog nebo například geriatr. V případě dětských pacientů pediatr.

Inkontinenci lze všeobecně definovat jako ztrátu schopnosti vědomě udržet moč. Tato situace může nastat kdykoli a kdekoli, při kýchnutí, smíchu, zakašlání nebo sportu. Jde přitom o jeden z obávaných zdravotních problémů v populaci, který může postihnout kohokoliv bez rozdílu věku či pohlaví. Podle odborníků má problémy s únikem moči v průběhu života 30 až 50 procent žen a akutně jí u nás trpí až půl milionu žen. U mužů je výskyt asi třikrát nižší. Dvou procent populace se týká tzv. nedobrovolný únik stolice. Pacienti kvůli inkontinenci často přeruší veškerý společenský život a někteří raději vůbec neopouští domov ze strachu, že k úniku moči nebo stolice dojde na veřejnosti.

S akutní potřebou řešení inkontinence se setkávají mimo jiné též pacienti po úrazech, kteří jsou propuštěni do domácího prostředí. Dovoz pomůcek domů je ze strany těchto pacientů velmi žádaný, současně potřebují pomoc s výběrem.

Je třeba zdůraznit, že nevhodně zvolená inkontinenční pomůcka může problém prohloubit. Špatná velikost, druh nebo prodyšnost současně s nesprávně diagnostikovaným stupněm inkontinence mohou vést například k protékání nebo vzniku inkontinenční dermatitidy. se Stává se, že ženy, ale i muži, používají při úniku moči menstruační vložky. Ty ale nejsou schopny pojmout únik moči, nepohlcují zápach a nedokážou spolehlivě ochránit před protékáním. Hrozí (právě zmíněná) inkontinenční dermatitida, ale také zánět močových cest. Inkontinenční vložky obsahují speciální superabsorbent zabraňující prosáknutí.

U inkontinenčních pomůcek hradí pacienti pouze zákonem povinnou spoluúčast ve výši 15 procent, 5 procent nebo 2 procenta dle stupně inkontinence. Nová služba zahrnuje i doporučení a dodání vhodné doplňující kosmetiky pro péči o kůži inkontinentních pacientů.  Dle TZ

www.euc.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová