Nemoc a zdraví

Zadýchávání by se nemělo podceňovat


Kategorie: Aktuality Choroby 
18.březen 2024

Pod termínem „dušnost“ si lidé vybavují různé stavy, medicína tak pojmenovává jakékoli obtížné dýchání. Nemusí se jednat vyloženě o dušení, to však neznamená, že by se měla dušnost v klidu přehlížet. Pokud je nápadně časté zadýchávání i při nenáročné aktivitě, je dobré uvážit, zda se nejedná o nějaký vážnější problém. Pokud dýchání, které je zcela samozřejmé, začne působit potíže, nastal čas pro návštěvu lékaře.

 

Zdánlivý nedostatek kyslíku, pocit, že neustále nelze popadnout dech, otravné zakašlání doprovázející každý hlubší nádech nebo výdech a samozřejmě také vytrvalý dráždivý kašel – to vše lze souhrnně označit za dušnost. Jestliže se příznaky dušnosti objevují bez zjevné příčiny a neodezní ani po třech týdnech (vyloučit rýmu), může se jednat o závažné onemocnění. (Alergie, srdeční selhání, neléčitelná plicní fibróza nebo zákeřná rakovina plic.

Za pojmem „rakovina plic“ se skrývá jeden ze dvou druhů zhoubných nádorů, které se nacházejí buď přímo v plicích, nebo v průduškách. Ke vzniku rakoviny dochází v důsledku genetických mutací, které uvnitř buněk spouští především vdechované jedovaté látky, nejčastěji cigaretový kouř.

Jelikož kouření zůstává hlavní příčinou vzniku rakoviny plic v Česku, byl zahájen Program časného záchytu karcinomu plic. „Na světě existuje pouze několik dalších zemí, které obdobný program mají,“ objasňuje přednosta Kliniky nemocí plicních a tuberkulózy FN Brno proč je Česká republika v přístupu ke svým kuřákům unikátní. Detaily o programu na www.prevenceproplice.cz .

Pro pacienty, u kterých se nepodaří zachytit rakovinu včas, se onemocnění stává chronickým problémem. Pozitivní je, že v posledních letech došlo k průlomu v inovativních způsobech cílené léčby, díky níž lze pacientům, kteří by před sebou dříve měli pouze pár měsíců života, prodloužit život i o několik let. 

Dušnost a kašel nemusí vždy signalizovat smrtelné onemocnění. Pokud vynecháme nachlazení a chřipku, projevuje se tak i zápal plic. Ačkoli se tato nemoc může výrazně zkomplikovat u starších pacientů s dalšími chorobami, většina případů se za použití antibiotik vyřeší. Situaci ale komplikuje skutečnost, že stejné příznaky signalizují i další onemocnění, např. chronickou obstrukční plicní nemoc (CHOPN). Podobným onemocněním je astma – i zde je kašel a dušnost, ale přidává se ještě sípání, a to poněkud překvapivě především při výdechu. Stejně jako CHOPN se astma nedá vyléčit, ale léky ho dokáží dostat pod kontrolu. Horší situace nastává u plicní fibrózy, kdy dochází ke zjizvení plicní tkáně. Poškozené plíce nedokážou dostatečně zásobit tělo kyslíkem, což se srdce snaží kompenzovat zvýšeným tlakem a ve výsledku vede k srdečnímu selhání.

Stav, kdy srdce z nějakého důvodu nedokáže uspokojit nároky organismu na čerstvě okysličenou krev, nazýváme srdečním selháním. Také u tohoto onemocnění můžeme pozorovat dušnost, aniž bychom vykonávali těžkou práci. Zajímavé je, že srdeční selhání může nejen způsobit problémy s dýcháním, ale samo může být těmito problémy způsobeno, jako u nemocí popsaných výše v článku. Proto je nutné podstoupit vyšetření již při prvním podezření, tedy dříve, než se pacient dostane do bludného kruhu postupného selhávání orgánů. 

Závěrem je nutno zmínit takzvanou psychogenní dušnost. U ní se lékařům leckdy nepodaří najít pravou příčinu. Plíce i srdce vychází ze všech vyšetření jako naprosto zdravé, přesto pacienta trápí stavy, během kterých se obává o holý život, jelikož se nemůže nadechnout. Stavy může působit psychika, to však nečiní situaci o nic méně závažnou Vhodná léčba v mnoha případech dokáže zlikvidovat i tento problém.

Dušnost je zdravotní potíž, která sahá od drobného zakašlání až po pocit úplného dušení. Ačkoli se může jednat o příznak běžných nemocí, vyloučit smrtelná onemocnění dokáže jedině oborník. Obzvláště lidé v rizikové skupině, tedy aktivní i bývalí kuřáci nad 55 let, kteří mají na kontě dvacet a více balíčkoroků, by neměli tyto projevy házet za hlavu. Jedině díky včasnému záchytu lze nasadit léčbu a předejít zbytečným komplikacím – tedy i úmrtím – spojeným s rakovinou plic.  Dle TZ

www.addicts.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová