Nemoci a jejich příznaky

Prevencí ke zdravým močovým cestám


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
15.březen 2024

Problémy močových cest patří mezi nejčastější zdravotní obtíže, po infekcích horních cest dýchacích. Pro mnoho žen jsou infekce močových cest nejen nepříjemné, ale mohou také způsobit značné potíže a komplikace. Jedná se o stav, který postihuje močový systém včetně močových cest, močového měchýře i ledvin. Nejčastějším původcem těchto potíží bývá bakteriální infekce, kdy se bakterie dostávají do močového traktu a začnou se zde rozmnožovat. Prevence je zde klíčová, ať už jde o dodržování hygienických opatření, dostatečný příjem tekutin či podporu imunitního systému. Pravidelná péče o močový systém a včasná léčba akutních stavů mohou významně snížit riziko vzniku chronických problémů a komplikací spojených s infekcemi močových cest.

Anatomické rozdíly mezi ženami a muži bohužel znamenají, že ženy mají výrazně větší riziko vzniku zánětů močových cest. Zatímco močová trubice ženy měří 4 centimetry, mužská je 4x až 5x delší a bakterie tak musí urazit mnohem delší cestu, než proniknou do močových cest. Někdy stačí jeden pohlavní styk nebo nevhodná hygiena a může se objevit infekce. U mužů to tak nebývá.Jednou v životě prodělá zánět močových cest asi 50–60 % žen, přičemž až čtvrtina opakovaně do 1 roku od prvního výskytu nemoci. Třetina žen poprvé onemocní před dovršením 24 let.

Bakteriální záněty močových cest se léčí zejména antibiotiky dle typu bakterie. Klíčové je začít s léčbou včas, čímž lze předejít bolestivému průběhu zánětu. Pokud se rozpozná začínající zánět močových cest, při prvních potížích lze začít užívat volně prodejné preparáty s brusinkami, které podporují správnou funkci močových cest nebo přípravkem, který zachycuje E. coli a pomáhá infekci vyplavovat ven z těla. Pokud se však jedná o akutní zánět močového měchýře, případně s teplotou, nebo symptomy neustupují, je nutno vyhledat lékaře. Domácí léčba se nedoporučuje v případě závažných nebo komplikovaných infekcí.

Základem prevence je dostatečný pitný režim (2–3 litry vody denně) a dodržování hygieny, zvlášť po sexu (vždy vyprázdnit močový měchýř a osprchovat se). K posílení imunitního systému a funkce močových cest se doporučují doplňky stravy s přírodními složkami s regeneračními a dezinfekčními účinky, které mohou urychlit léčbu a snížit riziko návratu infekce:

Základem prevence zánětu močového měchýře a močových cest je nutná intimní hygiena, používání šetrných mýdel, dostatečný příjem tekutin a bavlněné spodní prádlo. Důležitá je i dostatečná výměna tamponů či vložek (nejméně jednou za 4 hodiny) a řádná péče o menstruační kalíšky či houby, pokud se používají. Když se příznaky objeví, lze jít rovnou k lékaři nebo zkusit samoléčbu. Ženy, které už onemocnění zažily, většinou dokáží infekci brzy odhalit a mohou tak zahájit léčbu preparáty, které mají pro každý případ u sebe. Pokud ovšem nedojde ke zlepšení do 48 hodin, musí neprodleně navštívit lékaře a to vždy, když se objeví horečka, silné bolesti zad a stopy krve v moči.

Společnost, která se zabývá intimním zdravím žen, má několik produktů pro prevenci i pro zmírnění a léčbu projevů. Konkrétní produkty napomáhají stimulovat přirozenou imunitní obranyschopnost. Udržují rovnováhu vaginální mikroflóry v době, kdy je obranyschopnost snížena kvůli vnějším faktorům. Pravidelné (dlouhodobé) užívání přispívá ke zvýšení přirozené imunity a oddaluje návrat infekcí.

Heaton je farmaceutická společnost, která nabízí více než 30 registrovaných léků na předpis a má rozsáhlé portfolio zdravotnických prostředků a kosmetiky. Od svého vstupu na farmaceutický trh v roce 2002 si získala významné postavení v České republice, Slovensku, Rumunsku a Německu. Specializuje se na různé terapeutické oblasti, zahrnující gynekologii, urologii, nefrologii, onkologii, diabetologii, substituční léčbu a speciální nemocniční péči. GYNELLA je součást portfolia české rodinné farmaceutické firmy poskytující komplexní intimní péči pro každou ženu.

Dle TZ

www.peprconsulting.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová