Antikoncepce

Odložit mateřství jde až o deset let


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
12.březen 2024

Důvodů pro odložení rodičovství může být hned několik. Mohou to být zdravotní komplikace, budování kariéry nebo nevhodný partner. I proto roste zájem o social freezing - preventivní zmrazení vajíček. Jedná se o jednu z metod asistované reprodukce, která ženám umožňuje uchování zdravých pohlavních buněk a dává jim časové možnosti při plánování vlastní rodiny.

Odkládáním těhotenství však může být otěhotnění složitější, protože se možnost početí s vyšším věkem snižuje. Ženská plodnost dosahuje vrcholu kolem 23.- 25. roku života a po 35. roku začíná prudce klesat. Klesá kvalita i počet vajíček. Ideální věk pro zmrazení vajíček je v rozmezí 25-30 lety, za horní hranici se považuje 35 let.  Hlavní roli hraje počet vajíček, které má tělo k dispozici, což se zjišťuje jednoduchým krevním testem.

Odběr je identický jako první část IVF (umělého oplodnění). Po 7 až 9denní stimulaci, během které se aplikují tenkou jehlou do podbřišku hormony, se provádí odběr vajíček v krátké celkové anestezii. Ihned po něm se vajíčka prudce zmrazí (vitrifikace). Takto zmrazená lze uchovávat více než 10 let. Rozmrazení přežívá více než 85 % vajíček.

Ať už se jedná o jakýkoliv důvod odkladu, social freezing umožňuje ženám získat více času, který potřebují, a zároveň si uchovat svou biologickou plodnost. Je to rozhodnutí o vlastním životu, o odhodlání a o možnosti plánovat svou budoucnost. Díky tomu přestává být téma zmrazení vajíček ve společnosti pomalu tabu a zájem žen o zmražení oocytů roste. V ČR je ale stále dost žen, které o zákroku buď neví, nebo o něm mají zkreslené představy.

Cena social freezingu začíná zhruba na 50 tisících korunách. Zahrnuje konzultace, náklady na stimulační léky, hormonální stimulaci, ultrazvuk, anestezii, odběr a roční skladování vajíček i jejich možné využití v budoucnu. Onkologickým pacientkám hradí náklady na zmrazení vajíček včetně jejich uchování až po dobu 10 let pojišťovna. Ročně se to týká přibližně 150-200 žen.

Jiná situace je např. v zahraničí. Každá pátá větší firma ve Spojených státech nabízí zaměstnankyním uhrazení procedury zmrazení vajíček ze společenských důvodů. Například společnosti jako Apple či Facebook přispívají na social freezing až 20 tisíc dolarů (zhruba 457 tisíc korun). Ambicí je podpořit ženy v jejich kariérním růstu a zároveň jim neodebírat možnost stát se matkami.

V USA navíc lékaři upozorňují na rostoucí věk prvorodiček. Podíl žen, které měly první dítě mezi 40 a 44 lety, se zde v posledních 20 letech zdvojnásobil. V rámci Evropské Unie podle dat z Eurostatu se věk žen při narození prvního dítěte pohybuje v průměru 29,7 let. Zatímco nejnižší průměrný věk prvorodiček byl zaznamenán v Bulharsku (26,5 let), nejvyšší naopak v Itálii a Španělsku (31,6 let). 

Nízká porodnost tak trápí nejen celou Evropu, ale především i Česko, které bylo ještě nedávno v porodnosti na evropské špičce. V uplynulém roce 2023 u nás i ve světě přišlo tak málo novorozenců, že půjde o jeden z vůbec nejslabších populačních ročníků za posledních dvacet let. Tento nepříznivý trend se promítá také do řady sociálních a ekonomických aspektů, včetně plánování veřejných politik a systémů sociální péče. Dle TZ

www.media-lidt.cz

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová