Rakovina

HPV způsobuje i další zhoubné nádory


Kategorie: Aktuality Rakovina 
04.březen 2024

Šíření informací o zdravotních rizicích viru HPV, vakcinaci proti němu a dalších preventivních opatřeních je cílem Mezinárodního dne zvyšování povědomí o HPV, který se každoročně připomíná 4. března. Nezisková organizace upozorňuje, že tento virus může vedle rakoviny děložního čípku způsobovat i jiné druhy zhoubných nádorů, které ohrožují i muže.

V souvislosti s HPV se hovoří zejména o rakovině děložního čípku vzhledem k tomu, že způsobuje 99 % tohoto zhoubného nádoru. Ročně tímto typem rakoviny onemocní 700 žen v České republice, 300 z nich zemře. Ale HPV může způsobit další typy nádorových onemocnění ohrožující ženy i muže.

Mimo rakoviny děložního čípku je virus HPV také původcem zhoubné nádory vagíny, vulvy, penisu a análního otvoru. Některé jeho typy se spojují také s rakovinou dutiny ústní, hltanu, hrtanu, kořene jazyka nebo krčních mandlí.

Existuje více než 100 typů HPV. Mimo rizikových rakovinotvorných jsou také méně nebezpečnými typy. Ty mohou způsobit například genitální bradavice, což jsou drobné nezhoubné výrůstky na genitáliích a v oblasti řitního otvoru, jež se objevují nejčastěji 2-8 měsíců po nakažení.

S HPV se do svých 30 let setká až 80 % žen i mužů, jedná se o nejčastější sexuálně přenosnou infekci. Přenáší se pohlavním stykem, a to jak vaginálním, tak orálním a análním. K jeho přenosu může dojít při jakémkoliv styku kůže s genitáliemi, tedy i při předehře.  Důležité je používat kondom nebo jinou formu bariérové antikoncepce, která může riziko přenosu infekce HPV snížit, nemůže jí však stoprocentně zabránit. Riziko zvyšuje časté střídání sexuálních partnerů.

Nejúčinnější prevencí proti HPV je stále zdůrazňované očkování. Od ledna 2024 jej kompletně hradí zdravotní pojišťovny dospívajícím dívkám i chlapcům mezi 11. a 15. narozeninami. Očkování může pomoci tuto nebezpečnou infekci vymýtit.  Pokud se lidé dají naočkovat později, musejí si očkování hradit. Více na webových stránkách Loono nebo v aplikaci Preventivka.

„Je důležité si uvědomit, že infekce HPV se u většiny lidí objevuje bez jakýchkoliv příznaků. Proto je prevence naprosto klíčová. Kromě zmíněného očkování a ochrany při sexuálním styku jsou důležité pravidelné návštěvy u gynekologa, při kterých se v rámci prevence rakoviny děložního čípku provádí screening, jehož cílem je sledování abnormálních buněčných změn. Přítomnost HPV na děložním čípku se pak zjišťuje prostřednictvím DNA testování, které provádí gynekolog u žen ve věku 35, 45 a nově také 55 let,” dodává zakladatelka společnosti.

Dle TZ

www.loono.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová