Antikoncepce

Netradiční tvar dělohy – příčina neplodnosti


Kategorie: Aktuality Plánované rodičovství 
29.únor 2024

Netradiční tvar dělohy může být příčinou neplodnosti, samovolných potratů nebo komplikovaného početí. Lékaři upozorňují, že na tento důvod neplodnosti se často nemyslí a vyšetření, která umí vady dělohy odhalit, se opomíjí. Jiný, než klasický tvar dělohy mají podle specialistů na reprodukci v ČR stovky žen.

„Děloha se skládá z děložního hrdla a děložního těla a podobá se hrušce. Pokud má tvar jiný, může ženám významně zkomplikovat početí i těhotenství,“ vysvětluje gynekoložka z ostravské reprodukční kliniky Reprofit. Velikost děložního těla a hrdla se během věku mění, v dětství je hrdlo velké, dospíváním narůstá děložní tělo a ve stáří se hrdlo i tělo zmenšují. Děložní dutina má tvar trojúhelníku. Některé ženy mají děložní dutinu velmi úzkou, ve tvaru T. Dokonce i s šířkou o velikosti pouhého brčka. V takovém případě čelí pacientky při snaze počít dítě vyšší pravděpodobnosti komplikací a také riziku samovolného potratu.

Vady dělohy jsou příčinou neplodnosti asi v 5 % případů. Komplikace způsobují buď myomy a polypy –útvary, které se objeví na děloze v průběhu života, nebo právě vrozené vývojové vady dělohy. Pacientky může na problémy s dělohou upozornit slabá či chybějící menstruace, v řadě případů ale ženy žádné potíže nemají. O tom, že jejich děloha není v pořádku, se tak dozví až ve chvíli, kdy se snaží otěhotnět. Pokud se otěhotnění delší dobu nedaří nebo několikrát potratí, měly by se obrátit na specialisty na další, podrobnější vyšetření. Ultrazvuk však nemusí ukázat vše – jedná se totiž jen o zobrazovací metodu, která má své limity. „Při klasickém 2D zobrazení nemusí být vady dělohy patrné. Odhalit je umí až 3D ultrazvuk nebo speciální vyšetření dělohy, tzv. hysteroskopie. V současné době se ale tato vyšetření mírně opomíjí.

Při hysteroskopii lékaři dělohu prohlédnou a zjistí, jestli je tvar v pořádku. Odebrat z ní mohou také vzorky tkáně k dalšímu prozkoumání. Podle odborníků je však tento zákrok už mírně invazivní, a právě z toho důvodu se často odkládá. „V ambulantním režimu se přitom hysteroskopie provádí v řádu minut. Je to šetrný a bezbolestný zákrok bez uspání, takže z něj pacientky nemusí mít žádné obavy,“ vysvětluje lékařka. V případě, že hysteroskopie abnormality dělohy odhalí, zkonzultují specialisté s pacientkou další léčebný postup. „Ženám může pomoci operace, která je krajním řešením. Celosvětově však takových operací přibývá. Dle TZ

www.mavepr.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová