Knižní recenze a anotace

Blažena Hlasová: Pod rouškou šikany


Kategorie: Aktuality Knižní recenze a anotace 
18.únor 2024

Pointa.cz, 12.2. 2024, vydání první, str. 160

Kniha s názvem Pod rouškou šikany je souborem skutečných příběhů o šikaně na pracovišti mezi zdravotníky – jednou z možných příčin, proč český zdravotnický systém nemá dostatečné množství zdravotních sester. Je jakousi zpovědnicí těch, které si prošly nebo procházejí šikanou na pracovišti.



Aby kniha byla co nejvíce autentická, rozhodla se autorka oslovit sestry z různých koutů Čech. Začaly se ozývat ženy  různých zdravotnických profesí a potvrdily, jak obrovský problém šikana ve zdravotnictví je. Autorka je zdravotní sestra s dvacetiletou praxí. Během své kariéry slýchávala od svých kamarádek a známých, jak těžký mají pracovní život s kolegyněmi, které se staly agresory. Nevěřila, že je něco takového v tomto oboru možné. Až do doby, kdy její nedávná osobní zkušenost rozhodla, že o šikaně na pracovišti napíše knihu.

 Mapuje osudy dvaceti sedmi zdravotních sester a ošetřovatelek, které se ocitly v nepříjemných situacích a některým z nich šikanující chování kolegyň zapříčinilo vznik vážných onemocnění. Na místě, kde tráví nejvíce času. Na místě, kde se léčí a uzdravuje. Za zavřenými dveřmi se kromě léčebných procesů odehrávají ještě další příběhy. Mnohé sestry tak byly donuceny pracovní místo opustit nebo odejít ze zdravotnictví úplně. Další se nyní potýkají s různými psychosomatickými potížemi, které jim brání profesi vykonávat. Některé jsou dodnes v péči psychiatrů.

Kniha je určena všem zdravotníkům, bez ohledu na to, zda jsou nováčky v systému, nebo již mají dlouhodobou zkušenost. Záměrem je upozornit na křehkost jednotlivců. Dále je kniha určena všem laikům, kteří se zajímají o zdravotnické prostředí. Možná tak mnoho lidí pochopí, proč se některé sestry chovají tak, jak se chovají.

Autorka také publikaci doporučuje i všem studentkám zdravotnických škol, aby si uvědomily, jak náročná tato profese může být. Kniha vede k zamyšlení nejen nad osudy hlavních postav, ale i nad tím, proč do českého zdravotnického systému přichází málo zájemců. Proč povolání zdravotních sester, které bylo dříve tak prestižní, na své prestiži dnes tak hluboce ztrácí.

Pointa je online nakladatelská služba, která autorům pomáhá sestavit knižní tým a zafinancovat vydání knihy s pomocí crowdfundingu. Následně provádí celým procesem, zajistí tisk a distribuci a pomůže s propagací. Více na. Pointa.cz

Dle TZ

             

www.accedo.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová