Úrazy dětí

Úrazy na sjezdovkách


Kategorie: Aktuality Úrazy dětí 
23.únor 2024

Lyžařská sezóna je v plném proudu. Společnost, která pomáhá poškozeným uvádí, na co by si sportovci měli dávat pozor, aby byli finančně kryti – a to jak v případě, že se zraní, tak i v situaci, kdy kolizi sami zaviní. Je třeba zřídit dobrou pojistku a dodržet všechna její pravidla. Odškodnění může výrazně zkrátit požití alkoholu či pozdní nahlášení události. Zpozornět by měli i rodiče, jejichž děti se chystají na školní lyžařské kurzy.

Sportovec, který vyráží do hor, by si neměl opomenout vyřídit pojištění odpovědnosti. V případě, že míří do zahraničí, samozřejmě i cestovní pojištění. Vyplatí se nepodcenit limity, určitě nejít pod 10 milionů korun. Pokud někoho srazíte na sjezdovce, může si léčba jeho úrazu vyžádat výrazně větší částky než v ČR.  Zranění vzniklá na svahu nepatří mezi levná. Při komunikaci s místními autoritami se doporučuje nepodepisovat nic, čemu dokonale nerozumíte. Podpisem pod dokumentem v cizím jazyce se lze přiznat k zavinění nezpůsobené kolize.

Za určitých podmínek se i úraz na sjezdovce může řešit jako pracovní. Nejde přitom jen o klasické firemní teambuildingy. Řada společností zve své partnery na luxusní lyžařské pobyty. Jestliže se jejich vlastní zaměstnanec, který dělá klientům doprovod, zraní, pak má nárok na odškodnění podle zásad pracovních úrazů – tedy včetně bolestného, ztížení společenského uplatnění, případné renty a dopočítání platu.

Pokud si sportovec zřizuje pro zahraniční lyžovačku cestovní pojištění, měl by si dát dobrý pozor na podmínky. Roli hraje typ sportu, na který se chystá, nadmořská výška i typ terénu, do něhož se plánuje vydat – ujistit se, že pojistka skutečně kryje aktivity. V některých případech je nutno se připojistit pro rizikový sport. Pojišťovny také mají v podmínkách uvedeno, co je nutno dělat po úraze. Nepodceňovat požadavek na včasné hlášení či svědectví místní autority, ať se jedná o policii či horskou službu.

A přestože je přímo na sjezdovce celá řada barů, uškodit může při karambolu alkohol v krvi. Týká se vlastního pádu, přitěžující okolnosti v případě, srážky někoho dalšího.

Na začátku druhého pololetí se tradičně chystají školní pobyty na horách. V případu úrazu na lyžáku se rodičům vyplatí proaktivita.  Je časté, že školy nejsou pojištěny ani na běžné úrazy třeba při výuce chemie. A pokud ano, pak na tak malou částku, že reálné následky nepokryje a kompenzaci pak rodiče vymáhají po zřizovateli.

Odškodňování se řídí pravidly pro pracovní úrazy. Jestliže se třída chystá na jakýkoliv sportovní pobyt, ať se jedná o lyžařský, vodácký či cyklistický kurz, musí se škola ještě speciálně připojistit – a tentokrát jde o klasickou komerční pojistku, kde je odškodnění plněno do výše sjednaných limitů. Školy tuto částku obvykle podceňují.  Doporučuje se proto rodičům, aby svému dítěti zřídili klasické úrazové pojištění, které kryje i případné vážné následky. Více na: www.vindicia.cz

Dle TZ

www.shrtcut.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová