Nemoci a jejich příznaky

Účinnost antibiotik slábne


Kategorie: Aktuality Nemoci a jejich příznaky 
22.únor 2024

Antibiotická rezistence, situace, kdy bakterie získávají schopnost odolávat účinkům antibiotik, představuje závažný problém v oblasti veřejného zdraví. Zvýšená rezistence na antibiotika je velkým rizikem do budoucna, vzhledem k tomu, že rezistentních bakterií již existuje velké množství. V mnoha zemích například v Itálii, Řecku nebo Indii jsou již infekce, jejichž léčba je antibiotiky obtížná nebo nemožná. Je proto nezbytné hledat způsoby, jak ochránit účinnost těchto léků v ČR.  “Nadužívání antibiotik a nedodržování léčebných postupů má největší vliv na vzrůstající rezistenci bakterií,” vyjmenovává základní příčiny této celosvětové hrozby zakladatelka Loono.

 

Rezistentní bakterie mohou způsobovat vážné infekce vedoucí k vyšší úmrtnosti a zvyšovat náklady na zdravotní péči. Léčba rezistentních infekcí je dražší a delší. Je ohrožená chirurgické péče, antibiotika se užívají jako klíčový nástroj k prevenci nebo léčbě infekcí po chirurgických zákrocích. Vzrostla by nakažlivost nemocí, což by zvýšilo riziko epidemií.

V důsledku infekcí způsobených bakteriemi rezistentními na antibiotika v Evropě každoročně zemře 33 000 lidí. V České republice jde o více úmrtí než v důsledku autonehod. Pokud se bude tento problém rozšiřovat stejným tempem, v roce 2050 by měla antibiotická rezistence na svědomí až 10 milionů úmrtí ročně, což je více než způsobuje rakovina.

Nejvyšší čas rostoucí rezistenci antibiotik zabránit Základem je racionální předepisování antibiotik a zabránění jejich nadužívání. Lékaři by měli tyto léky předepisovat pouze tehdy, když jsou opravdu nutné, především u bakteriálních infekcí. U onemocnění virových jsou neúčinná. Proto nejsou vhodná pro léčbu nachlazení, chřipky nebo COVID-19. Přesto je mnozí pacienti i v takových případech vyžadují. A někteří lékaři jim je předepisují. (Až 40 % lidí někdy požádalo lékaře o antibiotickou léčbu). 

Je nutné o antibiotické rezistenci více hovořit a vést veřejnost k odpovědném užívání antibiotik a dodržování pokynů od odborníků. Každý by se měl vyvarovat samoléčby antibiotiky a brát je jen kdy je předepíše lékař. Důležitá je rovněž podpora výzkumů nových léčiv a léčebných postupů.

“Každou tabletkou antibiotik, kterou užijeme zbytečně nebo špatně, riziko rezistence zvyšujeme a ohrožujeme tak efektivní léčbu bakteriálních infekcí nejen u sebe, ale také u budoucích generací. Antibiotika nejsou samospásná a na některá onemocnění se více hodí jiná léčiva nebo léčebné postupy. Jestliže jsou užívána špatně, mohou působit více škody než užitku. Mohou například ovlivnit normální bakteriální prostředí v trávicím systému nebo vstřebávání vitamínů a minerálů v těle!“ Dle TZ

www.loono.cz

 

 

 

Autor: MUDr. Olga Wildová