Možnosti řešení obezity

Zdravé hubnutí prospívá i játrům


Kategorie: Aktuality Možnosti řešení obezity 
15.únor 2024

 Mezi nejčastější novoroční předsevzetí patří zlepšení fyzické kondice nebo snížení hmotnosti. Tento záměr může mít pozitivní dopad i na zdraví důležitého metabolického orgánu lidského těla – jater. Játra jsou orgánem pro udržení celkového zdraví, filtr, který z těla odstraňuje toxické látky, udržuje správnou hladinu tuků a cukrů a zajišťuje klíčové procesy pro dobré trávení a vstřebávání živin.

Ačkoli se mnozí domnívají, že játrům škodí zejména alkohol, není to zcela pravda. Jejich správnou činnost ve skutečnosti velmi ovlivňují i kila, která se nosí navíc. Přebytek tuků a cukrů ve stravě promítající se do nadváhy až obezity, zvyšuje zátěž na tento výkonný orgán – zpomaluje jejich metabolismus a snižuje jejich schopnost správně plnit detoxikační funkci. Játra mají zásadní význam i pro metabolismus glukózy. Jejich snížená funkce zvyšuje riziko inzulínové rezistence, kdy tělo nedokáže účinně reagovat na inzulín a regulovat hladinu cukru. Inzulínová rezistence je spojena s rozvojem cukrovky 2. typu a dalších metabolických problémů.

Obezita je v současnosti jedním z hlavních faktorů zvyšujících riziko onemocnění jater. Nejčastějším z nich je tzv. steatóza jater, která postihuje přibližně každého čtvrtého Evropana a u obézních lidí je velmi častá – vyskytuje se v 50 až 75 % případů.Nejedná se přitom o banální nemoc. Při jaterní steatóze se v játrech ukládá tuk, který může způsobit chronický zánět, tzv. steatohepatitidu a následné zjizvení jaterní tkáně, tzv. fibrózu. Jaterní fibróza v kombinaci se steatohepatitidou je považována za předstupeň jaterní cirhózy, tedy závažného a nevratného poškození tohoto životně důležitého orgánu. Steatóza jater obvykle nemá žádné příznaky a jaterní problémy se často zjistí až v pozdních stadiích onemocnění, kdy už může být na léčbu pozdě. Udržování zdravé tělesné hmotnosti je proto klíčem k prevenci komplikací souvisejících také se zdravím jater.

Hubnutí je spojeno především s úpravou stravy a pravidelným pohybem, jak se neustále opakuje a je v povědomí známo. Tyto dva faktory jsou rovněž nezbytné pro zlepšení funkce jater a doporučují se jako první krok v léčbě výše zmíněné jaterní steatózy. Podle studií má pozitivní vliv na zdraví jater již snížení hmotnosti o 3 až 5 %. Základem jsou potraviny bohaté na vlákninu a zdravé bílkoviny, zvýšit podíl ovoce a zeleniny, snížit spotřebu slazených, sycených a barvených nápojů a průmyslově zpracovaných potravin a upřednostňovat libové maso, ryby a mořské plody. Zároveň se doporučuje častější pohyb (rychlejší chůze, jízda na kole, plavání, aerobní cvičení). Už pouhé zvýšení fyzické aktivity vede ke snížení jaterního tuku o 20–30 %. Následný úbytek tuku při hubnutí pak pomáhá snižovat hromadění tukových zásob v játrech a pravidelné cvičení podpoří jejich lepší okysličování a zásobování živinami. Zlepšení funkce jater se pak přirozeně projeví na celkově lepším zdravotním stavu.

Nutno dodat, že játra jsou obdivuhodně se regenerujícím orgánem. I při ztrátě velké části jaterní tkáně se jaterní buňky dokáží regenerovat, což je velmi důležité pro zachování jejich funkčnosti. „V souvislosti s hubnutím je tato schopnost jater klíčová. Je však důležité podporovat hubnutí zdravým způsobem a vyhýbat se extrémním dietám, aby játra měla prostor pro účinnou regeneraci,“ upozorňuje odborník.

Pozitivní vliv na regeneraci jater a celkovou funkci jater mají také tzv. esenciální fosfolipidy, které jsou podobné fosfolipidům, jež tvoří „základní stavební kameny“ buněčných membrán v játrech. Esenciální fosfolipidy se zabudovávají do membrány jaterních buněk a přispívají tak k obnově jejich struktury a narušené funkce.  Jsou obsaženy v léčivém přípravku, který lze zakoupit volně v lékárně.  Dle TZ

www.insighters.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová