Možnosti řešení obezity

Jarní detox nebo radikální dieta?


Kategorie: Aktuality Hubnutí - obezita Možnosti řešení obezity 
08.únor 2024

S blížícím se jarem se častěji objevuje slovo detox, případně tipy na nesmyslné diety a návody, jak zhubnout. Podle odborníků jsou detoxikační kúry a zaručené diety z velké části zbytečné. „Organismus se umí efektivně detoxikovat sám. A pokud chcete zhubnout, raději, než dietě z časopisu věřte nutričnímu terapeutovi,“ říká lékařka z Polikliniky IPP s.r.o.

Ačkoliv mnoho lidí po jarním „detoxu“ podle návodů z internetu se cítí lépe, experti bývají spíše skeptičtí a výsledek přirovnávají k placebo efektu. Zůstává dobrý pocit, že se pro tělo něco udělalo, sníží se hladina stresu, klesne produkce pro tělo negativních stresových hormonů a tím se organismu opravdu může zdánlivě ulevit.

Ovšem játra, plíce, kůže a ledviny přirozeně plní funkci očisty organismu od toxických látek samy. Lze jim pouze vytvořit podmínky, aby mohly fungovat co nejlépe. Pokud by zmiňované orgány neplnily svou funkci správně, tak zkrátka člověk onemocní. Základ všeho tvoří vždy zdravý životní styl, ke kterému neodmyslitelně patří pohyb.

Dobrou tělesnou kondici neovlivní žádná jednorázová nevyvážená dieta nebo konzumace různých doplňků stravy. A pokud se jedná o hubnutí – spíše než na dosažení určitého konkrétního cíle, jako třeba shodit za měsíc 10 kg, je lepší se zaměřit na dlouhodobé a udržitelné řešení. Zdánlivě pozitivní výsledky přísné diety sice přinese úbytek hmotnosti, ale většinou jen rychle odvodní organismus bez spálení tuků, kterých se dietou mělo tělo zbavit. Radikální změnu jídelníčku navíc málokdo dokáže udržet dlouhodobě.

Pokud by se mělo docílit trvalého úbytku hmotnosti, je dobré investovat do kvalitního nutričního terapeuta a zvyknout si na pravidelný pohyb (než nárazové běhání je vhodnější. pravidelná chůze). Životní styl proměňovat pozvolna, aby jeho nová podoba byla příjemná a dala se dodržovat dlouhodobě. Například cestou z práce vystoupit o několik zastávek dřív a domů dojít 30minutovou svižnou procházkou. I tato malá změna životního stylu dokáže přinést velké výsledky. Dle TZ

www.prmoc.net

Autor: MUDr. Olga Wildová