Rakovina

Světový den boje proti rakovině 4. únor


Kategorie: Aktuality Rakovina 
04.únor 2024

V České republice je ročně v průměru diagnostikováno více než 87 tisíc pacientů s rakovinou. V souvislosti se zhoubným nádorem jich ročně 27 tisíc umírá. V posledních desetiletích se péče o nemocné se zhoubnými nádory sice významně rozvinula, největší šancí na úspěch v boji proti tomuto onemocnění je ovšem včasná diagnóza a pravidelná preventivní vyšetření, na která Vojenská zdravotní pojišťovna svým klientům dlouhodobě přispívá.

Rakovina v současnosti patří mezi nejčastější příčiny úmrtí ve světě. Přestože onkologická léčba dnes dosahuje skvělých výsledků díky novým léčebným přístupům i biologickým lékům, vše se odvíjí od osobního postoje k vlastnímu zdraví. Problém tkví hlavně v nezdravém životním stylu. Jeho změnou by se mohl snížit výskyt rakoviny až o 30 procent, přičemž výživové faktory se podílí na celkové úmrtnosti způsobené nádory asi 35 procenty. „Proto jsou v prevenci rakoviny důležité aktivní život, nekuřáctví, omezení stresových faktorů a také pravidelné preventivní prohlídky,“ uvádí revizní lékařka.

Předejít vzniku nádorových onemocnění významně pomáhají například pohybové aktivity. Zabraňují nejen šíření choroby, ale přispívají také ke snížení výskytu vedlejších účinků zhoubných nádorů a onkologické léčby, jako jsou například poruchy spánku, únava, úzkosti a deprese, úbytek svalové hmoty, poškození srdce, jater nebo ledvin. U onkologických pacientů je především nutno zvolit správný typ pohybu, odpovídající intenzitu, délku a frekvenci.

Zhoubné nádory představují velké riziko hlavně u starších obyvatel. Počet osob se zhoubným novotvarem každoročně roste, více než 50 procent všech těchto pacientů jsou přitom osoby starší 65 let. Věk je hlavní rizikový faktor rakoviny, ovšem onemocnět mohou všechny věkové skupiny.

Zatímco ženám v ČR nejvíce hrozí kožní nádory a rakovina prsu, u mužů je nejčastější diagnóza urologického původu. U obou skupin je taktéž častý výskyt kolorektálního karcinomu, tedy rakoviny tlustého střeva a konečníku. V některých případech mohou pacienti rané příznaky, které by mohly naznačovat onkologické onemocnění, odhalit sami. Důležitá jsou proto měsíční samovyšetření prsou a varlat, stejně tak kontrola pih a mateřských znamének.

Pojištěnci VoZP mohou v rámci programu PREVENCE čerpat příspěvky na vyšetření provedená ve zdravotnickém zařízení k prevenci kolorektálního karcinomu, karcinomu prsu, prostaty, na vyšetření kožních znamének atd. Více informací naleznete na webových stránkách pojišťovny https://www.vozp.cz/program-prevence.

 Dle TZ

www.stance.cz

Autor: MUDr. Olga Wildová