Možnosti řešení obezity

Novoroční hubnutí může být zrádné


Kategorie: Možnosti řešení obezity Hubnutí - obezita Aktuality 
08.únor 2024

V prvních měsících nového roku mnoho jedinců se pokouší shodit kila. V médiích a na sociálních sítích se objevuje bezpočet návodů a tipů. Je však třeba si uvědomit, že jakákoli forma diety – tedy dočasné omezení energetického příjmu či dočasná změna životního stylu není pro tělo nejzdravější a přináší s sebou určitá zdravotní rizika. Po jejím ukončení se totiž většina lidí navrátí k původnímu životnímu stylu, nastane „jojo efekt“. Proto je nutno postupovat opatrně a sledovat nejen úbytek kil, ale pozor! také výkyvy krevního tlaku.

Novodobých diet „zaručené“ ztráty hmotnosti je mnoho. Nejnovější trendy přinášejí rychlé hubnutí pomocí injekcí, jiné pití zeleninových šťáv a mezi několikaleté stálice patří i ketodiety, které jsou známé svým velkým zásahem do organismu. Po úspěšné dietě překvapí často jojo efekt návratem ztracených centimetrů v pase i zpětným nástupem kil.

Podle Americké kardiologické asociace (American Heart Association) působí rychlý úbytek a opětovný příbytek na váze zhoubně zejména na oběhovou soustavu a zvyšuje riziko infarktu. Rychlá dieta způsobí nerovnováhu látek v těle a oxidační stres. Ten sice probíhá v těle každého, spoluúčastní se na stárnutí organismu, ale také na vzniku mnoha závažných chorob. Ačkoli naše tělo k životu kyslík potřebuje, při mnoha chemických reakcích probíhajících v těle z něj mohou vzniknout toxické kyslíkaté sloučeniny – tak zvané kyslíkové radikály, které se uvolňují v těle při stresu, přetížení, vyčerpání, při pobytu ve znečištěném prostředí nebo při konzumaci potravin obsahující konzervanty.

Prvním krokem je konzultace s lékařem nebo dietologem o programu plánovaných změn stravovacích návyků a celkového životního stylu. Během redukce je totiž důležité sledovat nejen úbytek váhy – zejména tuku, nárůst svalové hmoty, obvod pasu, boků a jednotlivých končetin, sledovat glykemické hodnoty, hladinu cholesterolu, ale v neposlední řadě i výši krevního tlaku.

Lidé s nadváhou (obezitou, vysokou hmotností) zvyšují námahu srdce. Stejně jako je nebezpečná pro kardiovaskulární systém nadváha a obezita, rizikem je také rychlá ztráta váhy a opětovné nabrání. Rychlé změny bývají provázené významnou změnou krevního tlaku – při ztrátě hmotnosti dochází k poklesu, při jejím zvýšení naopak ke zvýšení. Změny mohou mít dopad na zdravotní stav. Kardiologové proto doporučují kontrolovat si během hubnutí také pravidelně krevní tlak vlastním tonometrem.

Důležitý je zdravý způsob hubnutí, ne rychlost. Cílem by měla být trvalá pohoda a zdraví, nikoli krátkodobé vítězství nad váhou. Zdravý úbytek hmotnosti je důležitý pro zdraví, psychiku a kvalitní život. Každá efektivní změna však  chce čas. Hlavní je začít vyváženou, zdravou stravou a zařadit pravidelný pohyb, který kromě hubnutí a spalování tuků pomůže i srdci a kardiovaskulárnímu systému. Dle TZ

www.botticelli.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová