Astma

Proč se astma zhoršuje během zimních měsíců


Kategorie: Astma Aktuality 
07.únor 2024

Zdravotní stav bývá ovlivňován řadou faktorů, přičemž roční doba je často jeden z nich. Pro astmatiky může být zima nejnáročnějším obdobím v roce. Astma má mnoho lidí spojeno výhradně s příchodem jara a s pylovou sezónou, ale opak je pravdou. Chladný a suchý vzduch během zimních měsíců a náhlé změny počasí umí dýchací cesty značně potrápit

Pokud člověk trpí astmatem, jeho dýchací cesty (bronchiální trubice) se v reakci na určité spouštěče zvětší a zanítí. Zduřelé dýchací cesty se náhle výrazně zúží a nemohou tak přijmout dostatek vzduchu. To je důvod, proč mají astmatici často potíže s nadechnutím.

Spojení mezi chladným vzduchem a astmatem je značné, a proto zima je pro lidi trpící astmatem obzvlášť obtížná. Čínská studie* z roku 2014 zjistila, že hospitalizace astmatiků vzrůstá každoročně právě během zimních měsíců. Další výzkum ukazuje, že ve studeném klimatu severního Finska až 82 % astmatiků zažilo dušnost při cvičení nejčastěji za chladného počasí.

Při fyzické aktivitě (rychlejší chůze, cvičení nebo běh) tělo potřebuje více kyslíku a dýchání se zrychluje. Při nich se často nesprávně dýchá ústy místo nosem, aby se vdechlo co nejvíce vzduchu. Nosní sliznice má krevní cévy, které vdechnutý vzduch ohřívají a zvlhčují, než dosáhne do plic. Naopak vzduch, který se vdechuje přímo ústy, zůstává studený a suchý, takže se za chladného počasí rychle dostává do dýchacích cest a může působit problémy.

Ledový vzduch během zimních měsíců je obvykle suchý. Suché dýchací cesty se dráždí a zduřují, což jednoznačně zhorší veškeré příznaky astmatu.  Dýchací cesty začnou produkovat látku nazývanou histamin, kterou tělo vytváří během alergické reakce.

Chladné počasí také zvyšuje tvorbu hlenu. Dýchací cesty mají ochrannou vrstvou hlenu, která pomáhá odstraňovat nezdravé částice. V chladném počasí produkuje sliznice více hustšího hlenu, což způsobuje podráždění dýchacích cest, zhoršuje dýchání a vyvolává kašel.

Od příznaků astmatu (nejen) v zimě si lze ulevit.  Nejúčinnější je posilování plicních sklípků pravidelnou inhalací. Účinnost prevence i léčby lze podpořit pomocí inhalátoru. Spočívá v efektivní inhalaci léků, které se tak dostanou přímo do plic a pomáhají bojovat s respiračními onemocněními, astmatem, ale i „jen“ s obyčejnou rýmou a ucpanými dutinami. Na zlepšení stavu dýchacích sliznic je důležitý volný nos a zvlhčená sliznice. Nos je vstupní brána pro všechny škodliviny. Doporučuje se pravidelné oplachování nosní sliznice nejlépe Vincentkou.

Zásadní je také pít dostatek vody, konzumace teplých polévek na vývarové bázi a čaje bez kofeinu, aby tělo zůstalo hydratované. Kromě toho je důležité udržovat tělo v teple. Zimní astma může být do jisté míry ovlivněno i volbou oblečení během chladných měsíců, které chrání nejen před přímým vystavením chladnému vzduchu, ale může posloužit také jako bariéra proti alergenům.

Zdroj:
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/jrnal.pone.0102475

Dle TZ

www.botticelli.cz

 

Autor: MUDr. Olga Wildová